lupa x
user

Žáci se budou učit neplýtvat potravinami, nyní se učební materiály testují

Žáci se budou učit neplýtvat potravinami, nyní se učební materiály testují

15.02.2023

Redakce

Žáci základních škol (ZŠ) se budou učit neplýtvat potravinami. Projekt s názvem Smart Food nabídne od září nová interaktivní výuková média o spotřebě jídla školám v celé republice. Nyní školáci a učitelé práci s novými vzdělávacími materiály testují na pěti pražských školách. Na vzdělávacím projektu zaměřeném na předcházení plýtvání jídlem spolupracuje Pedagogická fakulta (PdF) Univerzity Karlovy (UK) v Praze a Provozně ekonomická fakulta (PEF) Mendelovy univerzity v Brně s pražským magistrátem. Sdělila to mediální zástupkyně projektu Šárka Mrázová.

Žáci se budou učit neplýtvat potravinami, nyní se učební materiály testují

Foto: Shutterstock

„Projekt (…) předkládá účinný vzdělávací komunikační nástroj k oslovení žáků a nepřímo také domácností. Cílem je dětem zábavnou formou vysvětlit, proč je nutné přestat plýtvat jídlem a jak toho jednoduše dosáhnout,“  uvedl děkan PdF UK Michal Nedělka.

Připravené interaktivní výukové materiály nabízí informace o plýtvání jídlem a podklady pro změnu chování zaměřenou na redukci potravinového odpadu. Nyní podle nich začnou učit pedagogové působící v pražských základních školách – ZŠ Radotín, ZŠ Solidarita, ZŠ profesora Švejcara, ZŠ U Studánky a ZŠ Mládí.

Interaktivní učebnice tak podle jedné z autorek projektu Lucie Veselé z Mendelovy univerzity učitelé vyzkouší v praxi a zhodnotí, zda jsou materiály pro děti srozumitelné a v souladu s jejich potřebami. Výzkumníci budou podle ní také měřit, zda žáci, kteří s dokumenty o redukci plýtvání jídlem budou pracovat, změní své návyky, budou k vyhazování potravin přistupovat jinak než dosud nebo se o potravinách a jejich využívání dozví více.

Podle Igora Červeného z PdF UK by v budoucnu mohly být výukové materiály, které připravili čeští akademici, přeložené i do dalších jazyků. Vzdělávat by se tak podle nich mohly i děti ze zemí Evropské unie a případně i jiných států. Mrázová upozornila, že se EU dříve zavázala, že do roku 2030 sníží plýtvání potravinami o 50 procent. To podle ní představuje úsporu zhruba 44 milionů tun jídla.

Pracovníci Mendelovy fakulty podle Veselé po tři roky zkoumali komunální odpad z 900 brněnských domácností. Průměrný obyvatel Brna podle ní vyhodí ročně do popelnice 36,4 kilogramů potravin, přičemž nejčastěji se plýtvá ovocem a zeleninou, pečivem a mléčnými produkty. Nejvíce potravinového odpadu bylo nalezeno na sídlišti, a to podle výzkumníků proto, že lidé nemají jinou možnost kam odpad vyhodit.

Součástí projektu, který financovala Technologická agentura ČR, bylo i dotazníkového šetření. Podle Veselé lidé v dotaznících uvedli, že praktické rady a tipy, jak zacházet s potravinami, vítají. Mnozí si nejsou vědomi toho, že s jídlem plýtvají, ale problematiku považují za důležitou, sdělila odbornice.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka