lupa x
user

100 let propagace vědy a výzkumu v zemědělství

100 let propagace vědy a výzkumu v zemědělství

25.10.2024

Redakce

Česká akademie zemědělských věd si připomněla významné jubileum na svém slavnostním plenárním zasedání a zahájila výstavu pro veřejnost.

100 let propagace vědy a výzkumu v zemědělství

Foto: Shutterstock

V Národním zemědělském muzeu v Praze (NZM) proběhlo dne 22. 10. 2024 slavnostní plenární zasedání členů České akademie zemědělských věd (ČAZV). Letošní plenární zasedání bylo zároveň hlavním setkáním v rámci oslav významného stoletého výročí od vzniku Československé akademie zemědělské (ČAZ) v roce 1924, na jejíž hodnoty a cíle současná ČAZV navazuje. Zasedání se zúčastnilo na 250 lidí z řad členů ČAZV a hostů. Osobně na slavnostní setkání přijel i ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný. Pozvání přijali i ředitelé a pracovníci výzkumných organizací, univerzit a významných partnerských institucí v oblasti zemědělství včetně Slovenské akadémie pôdohospodárskych vied (SAPV).

Spolupráce a ocenění v rámci podpory vědy a výzkumu

Všechny účastníky ve svém vystoupení přivítal předseda předsednictva ČAZV RNDr. Jan Nedělník, Ph.D., který připomněl významné historické okamžiky v průběhu 100 let existence akademie. Poté pronesl projev ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný. Poblahopřál ČAZV k významnému jubileu a poděkoval za spolupráci ČAZV a Ministerstva zemědělství. Zdůraznil význam a jeho obdiv nad prací všech výzkumných organizací a lidí v zemědělském výzkumu, kteří společně posouvají české zemědělství dopředu.

Následně v rámci programu vystoupili předseda Vydavatelské rady ČAZV prof. Ing. Radim Vácha, Ph.D. a ředitelka ČAZV Ing. Hana Urbancová, Ph.D., DBA, která mimo jiné zdůraznila významnou spolupráci ČAZV se slovenskou SAPV. Dále před zúčastněné předstoupil emeritní předseda ČAZV Mgr. Jan Lipavský, CSc. a bývalý předseda předsednictva prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc. Ten připomněl význam působení akademie nejen v rámci České republiky, ale také v rámci celé Evropy a zdůraznil členství ČAZV v Unii evropských zemědělských akademií (UEAA). Na závěr před zúčastněné předstoupil předseda SAPV prof. mpx. h.c. prof. Ing. Vladimír Gozora, Ph.D., MBA, Dr.h.c., který předal ČAZV nejvyšší ocenění SAPV za dlouholetou spolupráci.

V druhé části slavnostního plenárního zasedání byla předána ocenění členům ČAZV, významným osobnostem zemědělské vědy, výzkumu a vzdělávání. Předseda předsednictva předal také děkovné dopisy nevládním organizacím za dlouholetou spolupráci. Plenární zasedání bylo zakončeno pozvánkou na vernisáž výstavy s názvem „Odyssea“, která se koná k příležitosti výročí 100 let ČAZV v NZM až do 2. 2. 2025.

Výstava Odyssea přibližuje veřejnosti cestu vzniku a vývoje ČAZV

ČAZV již po celé století významně přispívá k popularizaci vědeckých výsledků a podpoře zemědělského výzkumu. Název výstavy nebyl zvolen náhodně, odkazuje totiž na dlouhou a často obtížnou cestu vývoje zemědělské vědy a výzkumu. Výstava Odyssea představuje klíčové milníky v historii ČAZ i ČAZV, včetně počátků vydavatelské činnosti a současné podoby vědeckých časopisů. „Hlavním cílem výstavy je ukázat, jak věda a výzkum přispívají k řešení současných výzev v zemědělství, potravinářství a lesnictví. ČAZV je dnes největším vydavatelem odborných zemědělských časopisů v České republice, působí jako poradní orgán Ministerstva zemědělství a věnuje se také vzdělávání a osvětě“, uvedla pro ČTK ředitelka ČAZV Hana Urbancová.

K příležitosti svého stoletého výročí vydala ČAZV knihu s názvem „100 let České akademie zemědělských věd 1924-2024“, kterou najdete v elektronické podobě na webových stránkách ČAZV.

Informace o všech aktivitách ČAZV najdete na www.cazv.cz, www.agriculturejournals.cz a na sociálních sítích.

Zdroj: PROTEXT

Hlavní stránka