lupa x
user

ÚOHS posuzuje nákup Euromedia a Luxoru skupinou Rockaway Capital.

ÚOHS posuzuje nákup Euromedia a Luxoru skupinou Rockaway Capital.

10.08.2021

Redakce

ÚOHS posuzuje nákup Euromedia a Luxoru skupinou Rockaway Capital.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posuzuje nákup vydavatelství Euromedia Group investiční skupinou Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Skupina získá Euromedia Group a s ním síť knihkupectví Luxor prostřednictvím firmy Brasinex Bohemia, ÚOHS o tom informoval na svých internetových stránkách. Skupina Rockaway o akvizici informovala minulý týden, výši transakce neuvedla.

„K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít v oblastech vydávání, distribuce, velkoobchodního a maloobchodního prodeje knih,“ uvedl úřad.

Rockaway Capital v Euromedia Group nyní odkoupila 50 procent akcií, a stala se tak majoritním vlastníkem. Po dokončení transakce bude majitelem 100 procent společnosti. Původní podíl v Euromedia vlastnila skupina od začátku roku 2017.

Euromedia Group vznikla v roce 1991. Vlastní nakladatelské značky Kalibr, Ikar, Odeon, Universum, YOLI, Esence, Pragma, Laser, Brána, Listen a Pikola. Společnost předloni vykázala obrat 1,65 miliardy korun. Vlastní také největší knižní velkoobchod v ČR, který zásobuje knihkupce, knihkupecké sítě, internetové obchody i hypermarkety produkcí většiny tuzemských nakladatelů.

Síť knihkupectví Luxor, která je sesterskou společností Euromedia, vznikla v roce 2001 a má v Česku podle internetových stránek 37 poboček. Naposledy zveřejněná účetní uzávěrka uvádí za roky 2018 a 2019 celkový obrat dvě miliardy korun a výsledek hospodaření za období těchto dvou let se ztrátou 72 milionů korun.

Skupina Rockaway, kterou založil Jakub Havrlant, působí v 17 evropských zemích, firmy pod její správou zaměstnávají přes 5000 lidí a v roce 2019 dosáhly agregovaných tržeb přes 2,5 miliardy eur.

Brno 10. srpna (ČTK)

Hlavní stránka