lupa x
user

Windows v Česku za posledních deset let ztratily 7,5 procenta trhu.

Windows v Česku za posledních deset let ztratily 7,5 procenta trhu.

04.10.2021

Redakce

Windows v Česku za posledních deset let ztratily 7,5 procenta trhu.

Podíl operačního systému Windows v tuzemských počítačích se za posledních deset let snížil o 7,5 procentního bodu na 87,5 procenta. Posílila naopak platforma OS X od Apple z 2,6 na 8,1 procenta. Vyplývá to z měření StatCounter. Microsoft v úterý uvede novou verzi svého operačního systému pod označením Windows 11.

V současnosti počítačům v Česku mezi produkty Microsoftu dominují poslední Windows 10 s podílem 87 procent, Windows 7 používá přes devět procent uživatelů a Windows 8.1 zhruba 2,6 procenta uživatelů.

Podle Pavla Mühla z obchodu s elektronikou Smarty platí, že novější verze operačních systémů vždy umožní uživatelům pracovat rychleji a efektivněji. „Odráží moderní trendy, jsou lépe přizpůsobené novým zařízením a práci s nimi. Obecně nasazení nového operačního systému doporučujeme, ale chce to nejdřív pořádně ho otestovat a zaevidovat, která starší zařízení už bude třeba vyměnit – protože buď nebudou kompatibilní, nebo nebudou vyhovovat hardwarovým požadavkům,“ řekl ČTK.

Nové Windows 11 přichází šest let po uvedení Windows 10. Mají být modernější a stabilnější a pro uživatele předchozí verze zdarma. V roce 2015 přitom společnost tvrdila, že u systému Windows 10 zůstane navždy. Microsoft oficiálně představil nový operační systém v červnu. Nejnovější verze přináší řadu změn v designu a v ovládacích prvcích, mimo jiné nový vzhled nabídky Start, nové centrum oznámení, nový obchod Microsoft Store či nové aplikace pro doručenou poštu.

 

Praha 4. října (ČTK)

Hlavní stránka