lupa x
user

MPO a Czechinvest podpoří startupy jednou miliardou Kč.

MPO a Czechinvest podpoří startupy jednou miliardou Kč.

05.10.2021

Redakce

MPO a Czechinvest podpoří startupy jednou miliardou Kč.

Ministerstvo průmyslu s Czechinvestem během pěti let podpoří 250 technologických startupů jednou miliardou korun. Prostředky půjdou z programu The Country for the Future. Začínající firma zaměřující se na oblasti jako je umělá inteligence, kreativní průmysl, kosmické technologie nebo jaderná fyzika tak bude moct získat až pět milionů korun. Ministerstvo to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

„Podpora inovačního potenciálu je jedním z klíčových nástrojů rozvoje konkurenceschopnosti ČR. Dlouhodobě proto investujeme do vědy, výzkumu a inovací, jen letos to bude 38 miliard Kč. V souladu s Inovační strategií ČR chceme být nejen zemí vysoce odborných znalostí a pokročilých technologií, ale rovněž místem pro nejvýznamnější světové vědecké kapacity,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Uchazeči, tedy inovativní startupy, kteří uspějí, získají na nákup služeb finanční podporu až pět milionů korun. Vedle financí bude s firmou po dobu až dvou let intenzivně pracovat tým expertů, který jí pomůže s vlastním byznysem, ale také s právním servisem, marketingem či financemi. Klíčovou oblastí poradenství a mentoringu přitom budou konkrétní technologie.

Technologická inkubace se pod hlavičkou státu uskuteční v tematických podnikatelských inkubátorech, tzv. BICech (Business Incubation Centre). „Pro CzechInvest představuje systémový projekt Technologická inkubace nový milník, ve kterém spojíme naše mnohaleté aktivity na podporu startupů, rozvoje investičních projektů, inovací a vědecko-výzkumných aktivit do jednoho kompaktního celku,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Zapojení partnerů ze soukromé i akademické sféry umožní inkubovaným firmám využívat vyspělou technologickou infrastrukturu či konzultovat řešení se zkušenými odborníky. Ať už se jedná o konkrétní technologie nebo komerční využití startupových nápadů. Zároveň vznikne prostor pro soukromý sektor – na základě poptávky firem bude možné podpořit konkrétní produkty, které na trhu chybí.

 

Praha 5. října (ČTK)

Hlavní stránka