lupa x
user

Firmě Foxconn CZ se vloni zvýšily tržby, ale výrazně klesl zisk.

Firmě Foxconn CZ se vloni zvýšily tržby, ale výrazně klesl zisk.

15.10.2021

Redakce

Firmě Foxconn CZ se vloni zvýšily tržby, ale výrazně klesl zisk.

Výrobce počítačů a informačních technologií Foxconn CZ vloni meziročně zvýšil tržby z prodeje výrobků a služeb zhruba o deset procent na 88 miliard korun. Tržby z prodaného materiálu vzrostly z dvou miliard na 13 miliard korun, naopak tržby za prodej zboží klesly o 2,8 miliardy korun. Zisk po zdanění se snížil z o 48 procent na 340 milionů korun, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

„Naše hlavní podnikatelská činnost v oboru komunikací, datového centra a telekomunikačních produktů významně těžila z poptávky po infrastruktuře zaměřené na podporu práce a učení z domova a celkově na cloudové služby jako takové. To vedlo k nečekaně vysokému růstu tržeb v roce 2020,“ uvedl ve výroční zprávě jednatel Allan Bowie Keown. Poukázal na to, že firma Foxconn CZ těží z rostoucího trendu přesouvat výrobu z Číny, aby snížila riziko pro zásobovací řetězce svých zákazníků.

Podle jednatele firma čelila vážnému nedostatku mnoha komponentů. Kromě toho se potýkala s neočekávanými náklady na udržování svých výrobních provozů v České republice způsobených opatřeními proti koronaviru.

Naprostá většina výrobků a služeb společnosti směřovala na export. V tuzemsku firma vykázala vloni tržby asi 0,3 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců vloni dosáhl 1163, rok předtím činil 963. Společnost dlouhodobě hledá kvalifikované lidi. Kromě kmenových zaměstnanců využívá i velké množství agenturních pracovníků, často z ciziny.

Foxconn CZ je dceřiná společnost tchajwanského výrobce elektroniky Foxconn. Firma má výrobní závody v Pardubicích a Kutné Hoře.

 

Pardubice 15. října (ČTK)

Hlavní stránka