lupa x
user

Česko-německé novinářské ceny dostalo 13 českých a německých autorů

Česko-německé novinářské ceny dostalo 13 českých a německých autorů

13.11.2021

Redakce

Česko-německé novinářské ceny dostalo 13 českých a německých autorů

Třináct českých a německých autorů dnes večer v Brně dostalo Česko-německé novinářské ceny, které uděluje Česko-německý fond budoucnosti. Novináři, kteří podle poroty objektivně, nezávisle a bez předsudků přispívají k hlubšímu porozumění mezi Čechy a Němci, ocenění převzali pošesté. Význam ceny pro vztahy obou národů ocenil v úvodním proslovu večera předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Ředitelé Česko-německého fondu budoucnosti Petra Ernstbergerová a Tomáš Jelínek připomněli, že epidemie koronaviru a opatření proti jejímu šíření v posledním roce značně omezily přirozený přeshraniční kontakt mezi Čechy a Němci. „V takových krizových dobách je možná víc než kdy jindy nutná potřeba kvalitního žurnalismu, který dovede o dění u sousedů informovat bez zaujetí, bez předsudků a se snahou zprostředkovat ho co nejopravdověji veřejnosti ve vlastní zemi,“ uvedli.

V kategorii textů cenu získala Renate Zöllerová za článek o pražském velkoměstském vinaři Moritzovi Gröbem z období průmyslové revoluce, Tomáš Lindner byl oceněn za reportáž o tom, jestli a jak se Německu podařilo zvládnout příliv uprchlíků a jejich integraci. Ocenění v kategorii audio obdržela Markéta Kachlíková za rozhlasový feature o zániku mnohonárodnostní povahy meziválečného Československa. Českou cenu v této kategorii dostala dvojice autorů Václav Jabůrek a Ladislav Novák za reportáž z uzavřené česko-saské hranice v době vrcholící koronavirové krize.

Dvě dvojice autorů byly oceněny za multimédia. Danko Handrick a Christian Gramstadt cenu mají za reportáž o spolupráci českého a německého podsvětí při pašování českého pervitinu do Německa, česko-německá autorská dvojice Vít Poláček a Matthias Schmidt za dvoudílný dokumentu o odsunu a vyhnání německého obyvatelstva z Československa po druhé světové válce.

Autorská trojice Karolína Kripnerová, Janek Rous a Vojtěch Sigmund získala zvláštní cenu Mileny Jesenské za sérii dokumentů z ostravské osady Bedřiška a mnichovského kulturního centra Bellevue di Monaco o komunitním aktivismu usilujícím o vytváření veřejných prostorů příjemných pro život. Ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost obdržel Steffen Neumann, který se věnuje prostoru mezi Drážďany, Prahou a česko-německým pohraničím.

Česko-německou novinářskou cenu uděluje Česko-německý fond budoucnosti společně se Syndikátem novinářů ČR a Německým svazem novinářů (Deutscher Journalistenverband) od roku 2016. Předsedové obou novinářských organizací Adam Černý a Frank Überall jsou i členy patnáctičlenné poroty.

Brno 12. listopadu (ČTK)

Hlavní stránka