lupa x
user

Tržby výrobce čipů TSMC šesté čtvrtletí za sebou vystoupily na rekord

Tržby výrobce čipů TSMC šesté čtvrtletí za sebou vystoupily na rekord

10.01.2022

Redakce

Tržby výrobce čipů TSMC šesté čtvrtletí za sebou vystoupily na rekord

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vykázal šesté čtvrtletí za sebou rekordní tržby, a to díky pokračující vysoké poptávce od firmy Apple a dalších zákazníků. Tržby za tři měsíce do konce prosince vzrostly o 21 procent na 438,2 miliardy tchajwanských dolarů (asi 341 miliard Kč). Na základě měsíčních údajů, které dnes firma zveřejnila, to uvedla agentura Bloomberg.

Analytici čekali tržby 436,2 miliardy TWD. Výsledky překonaly i očekávání firmy, která počítala s tržbami v amerických dolarech 15,7 miliardy USD. Její čtvrtletní tržby v amerických dolarech činily 15,8 miliardy USD, dodal Bloomberg.

TSMC je v technologickém sektoru základním pilířem globálního dodavatelského řetězce. Vyrábí mikročipy, které se používají v mnoha zařízeních, od nejnovějších iPhonů po automobily od největších světových výrobců. Na trhu nadále přetrvává výrazný nedostatek polovodičů a TSMC v posledním roce vyrábí na plné obrátky a zároveň investuje do nových továren a výrobních linek, aby uspokojila poptávku zákazníků. TSMC patří k největším výrobcům čipů na světě a podle tržní kapitalizace je nejhodnotnější společností v Asii.

Analytici investiční banky Goldman Sachs Bruce Lu a Evelyn Yuová očekávají, že TSMC v letošním roce poroste ještě rychleji. Podpořit by ji měl růst cen, modernizace v odvětví a vysoká poptávka po kryptoměnách. Tržby se podle těchto analytiků zvýší o 26 procent.

Analytik společnosti Bloomberg Intelligence Charles Shum odhaduje, že provozní zisk TSMC za čtvrté čtvrtletí dosáhl 180 miliard TWD. To představuje růst o 14,6 procenta.

 

Tchaj-pej 10. ledna (ČTK)

Hlavní stránka