lupa x
user

Majitel Googlu zvýšil čtvrtletní zisk, tržby překonaly očekávání

Majitel Googlu zvýšil čtvrtletní zisk, tržby překonaly očekávání

02.02.2022

Redakce

Majitel Googlu zvýšil čtvrtletní zisk, tržby překonaly očekávání

Americká společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o více než třetinu na 20,6 miliardy dolarů (444 miliard Kč). Oznámila to dnes firma ve své výsledkové zprávě. Čtvrtletní tržby překonaly očekávání, protože reklamní, cloudové i hardwarové aktivity podniku ve vánočním období těžily z růstu internetového prodeje, napsala agentura Reuters.

Čtvrtletní tržby stouply téměř o třetinu na rekordních 75,3 miliardy dolarů, zatímco analytici je podle průzkumu firmy Refinitiv v průměru odhadovali pouze na 72 miliard dolarů. Akcie Alphabetu si po zveřejnění výsledků připisovaly více než šest procent.

Většinu tržeb společnosti Alphabet tvoří příjmy z reklamy, které se ve čtvrtletí zvýšily také téměř o třetinu na 61,2 miliardy dolarů. Poptávka po službách podniku v poslední době rostla, protože pandemie covidu-19 vedla k rozšíření práce z domova a přiměla lidi trávit více času na internetu. Google je největší internetový vyhledávač na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

V celém loňském roce čistý zisk společnosti Alphabet stoupl o téměř 90 procent na 76 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč). Celoroční tržby podniku vzrostly o více než dvě pětiny na téměř 258 miliard dolarů.

 

Mountain View (USA) 1. února (ČTK)

Hlavní stránka