lupa x
user

Den bezpečnějšího internetu 2022 – projekt Kraje pro bezpečný internet

Den bezpečnějšího internetu 2022 – projekt Kraje pro bezpečný internet

08.02.2022

Redakce

Den bezpečnějšího internetu 2022 – projekt Kraje pro bezpečný internet

Den bezpečnějšího internetu připadá tento rok na úterý 8. února. Při této příležitosti projekt Kraje pro bezpečný internet představuje seriál deseti nových videospotů Internet pod mikroskopem, které veřejnost seznamují do hloubky s vybranými tématy nejnovějších rizikových jevů v oblasti kyberbezpečnosti (bezpečnost 5G sítí, chytrá domácnost, online marketing nebo rozpoznávání obličeje či deep fakes). Společně s videospoty vznikla brožura, která popisuje jednotlivá témata a možnosti prevence v každé oblasti nejnovějších trendů v kyberbezpečnosti. Videospoty jsou volně dostupné na webu www.kpbi.cz a na YouTube kanálu Kraje pro bezpečný internet. Tato část projektu Kraje pro bezpečný internet byla financována z dotace Středočeského kraje z programu prevence kriminality Ministerstva vnitra.

V loňském roce proběhla v rámci projektu aktualizace e-learningových lekcí pro žáky a studenty, pro pedagogy a pro sociální pracovníky. Vybrané lekce jsou doplněné o pracovní listy. E-learningové i pracovní listy jsou volně a zdarma dostupné na webových stránkách projektu – www.kpbi.cz.

V rámci projektu aktuálně probíhá soutěžní kvíz pro děti a studenty, do kterého se každoročně zapojuje cca 30.000 žáků a studentů ze základních a středních škol z celé České republiky. Soutěžící se mohou do soutěže zapojit až do 28. února 2022 a mohou vyhrát hodnotné ceny od partnerů projektu – společností Microsoft a Gordic.

„Jsme velice rádi, že i letos můžeme navázat na dlouholetou spolupráci s projektem Kraje pro bezpečný internet, jejichž partnerem jsme více než 10 let. V Microsoftu intenzivně vnímáme potřebu, aby každý zúčastněný rozeznával rizika a byl dostatečně informovaný o bezpečném pohybu na internetu. U příležitosti Dne bezpečnějšího internetu pravidelně vydáváme Digital Civility Index. Devět z deseti respondentů napříč všemi věkovými kategoriemi se v něm shoduje, že digitální svět by byl bezpečnější, kdyby měli dostatečné informace a vzdělání a o tom, co jim v online světě hrozí a jak se tomu účinně bránit. Daleko ohroženější skupinou jsou však dívky, proto je důležité zaměřit se na jak na jejich vzdělávání v oblasti IT, tak je upozorňovat na rizika, která jim v online prostředí hrozí,“ říká Dalibor Kačmář, ředitel pro technologické standardy ve společnosti Microsoft.

Projekt Kraje pro bezpečný internet je realizován po záštitou Asociace krajů ČR. Cílem projektu je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Partnery projektu jsou společnosti Micosoft a Gordic. V rámci projektu jsou kromě e-learningových kurzů pro žáky a studenty připraveny také lekce pro učitele, rodiče, veřejnost, sociální pracovníky a policisty. I videospoty míří na různorodé cílové skupiny – rodiče, teenagery, seniory i širokou veřejnost.

Hlavní stránka