lupa x
user

USA obvinily čtyři Rusy z hackerských útoků z let 2012 až 2018

USA obvinily čtyři Rusy z hackerských útoků z let 2012 až 2018

25.03.2022

Redakce

USA obvinily čtyři Rusy z hackerských útoků z let 2012 až 2018

Spojené státy obvinily čtyři Rusy, včetně hackerů ruské tajné služby, ze dvou hackerských operací z let 2012 až 2018, jejichž cílem byl globální energetický sektor a které postihly tisíce počítačů ve 135 zemích. S odkazem na americké ministerstvo spravedlnosti o tom píší zahraniční agentury.

Mezi obžalovanými Rusy je podle agentury AP zaměstnanec ruského vojenského výzkumného ústavu Jevgenij Viktorovič Gladkich, který je obviněn z toho, že se v roce 2017 ve spolupráci se spolupachateli naboural do systému zahraniční rafinerie a nainstaloval škodlivý software do bezpečnostních systémů zařízení, což vedlo k jeho nouzovému odstavení.

Podle obžaloby, která byla podána v červnu 2021 a byla odtajněna dnes, se tento člověk rovněž pokusil nabourat do sítí neupřesněné americké společnosti.

Ve druhém obvinění ze srpna 2021 americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že tři hackeři z ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provedli kybernetické útoky na počítačové sítě ropných a plynárenských firem, jaderných elektráren a společností poskytujících energie po celém světě. Podle prokurátorů trojice – Pavel Alexandrovič Akulov, Michail Michailovič Gavrilov a Marat Valerijevič Tjukov – patří k hackerské jednotce, kterou výzkumníci v oblasti kybernetické bezpečnosti znají pod názvem Dragonfly.

Přestože se jedná o několik let staré útoky, obvinění přicházejí v době, kdy americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nově upozornil na snahy ruských hackerů hledat v sítích energetických firem v USA zranitelná místa, která by mohla být zneužita v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Žádný ze čtveřice obviněných není ve vazbě. Úředník ministerstva spravedlnosti, který o případech informoval novináře, uvedl, že ministerstvo usoudilo, že je lepší vyšetřování zveřejnit, než čekat na „vzdálenou možnost“ , že budou obvinění v budoucnu zatčeni.

 

Washington (ČTK)

Hlavní stránka