lupa x
user

Vydavatelství VLM čelí útoku hackerů. Weby mají výpadky

Vydavatelství VLM čelí útoku hackerů. Weby mají výpadky

07.04.2022

Redakce

Vydavatelství VLM čelí útoku hackerů. Weby mají výpadky

Mediální skupina Vltava Labe Media, která vydává například noviny Deník, čelí dva dny rozsáhlému hackerskému útoku DDoS. Postihl weby i další infrastrukturu vydavatelství. V návaznosti na útok mají weby z portfolia skupiny výpadky. Distribuce tištěných titulů se daná situace nedotýká. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Cíleným kybernetickým útokům čelí mediální skupina VLM od začátku útoku Ruska na Ukrajinu. Aktuálně ale podle zástupců vydavatelství jde o DDoS útok, který je svým rozsahem extrémní a je směřovaný na celou infrastrukturu skupiny, nikoliv pouze na zpravodajské weby.

„Tento bezprecedentní útok zasáhl celou naši skupinu VLM, proto je řešení situace velmi komplikované. Ve spolupráci s poskytovatelem našeho připojení však pracujeme na nápravě a trvalém řešení problému,“ uvedl generální ředitel VLM Vít Nantl.

DDoS útoky (Distributed Denial of Service) fungují tak, že zahltí servery takovým množstvím zbytečných požadavků, že nestihnou odbavovat ty skutečné, načež se webové stránky stanou nefunkční. DDoS útoky se začaly objevovat ještě před invazí Ruska na Ukrajinu a v současnosti je hackeři využívají na obou stranách konfliktu.

Vltava Labe Media je jedním z největších mediálních domů na českém trhu. Zajišťuje celostátní a regionální zpravodajství pod značkou Deník, Deník. cz a Deník Extra. Dále vydává 17 časopiseckých titulů, například TV magazín, National Geographic, Story, Květy nebo Vlasta.

On-Line portfolio oslovuje 6,5 milionu čtenářů a zahrnuje obsahové weby www.denik.cz, www.dotyk.cz, www.dumazahrada.cz, www.igurmet.cz, www.ireceptar.cz, www.kafe.cz, www.vlasta.cz, dále weby s řádkovou inzercí www.annonce.cz, www.tipcars.com, www.cars.cz, www.automodul.cz, www.automix.cz., www.realcity.cz a placený videoportál www.kondice.cz. Nedílnou součástí skupiny jsou také tiskárny s pobočkami v Praze a Olomouci a alternativní poštovní operátor Česká distribuční.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka