lupa x
user

Brusel navrhne, jak skoncovat s vykonstruovanými žalobami na novináře

Brusel navrhne, jak skoncovat s vykonstruovanými žalobami na novináře

27.04.2022

Redakce

Brusel navrhne, jak skoncovat s vykonstruovanými žalobami na novináře

Evropská komise dnes zveřejní návrh pravidel, která mají zamezit podávání žalob na novináře či aktivisty upozorňující na porušování zákonů. Exekutiva Evropské unie jim chce pomoci vyhnout se soudním sporům, kterými se vlivní a bohatí lidé podezřelí z korupce či praní špinavých peněz snaží bránit jejich činnosti. Brusel dnes rovněž předloží balíček návrhů, jehož cílem je usnadnit legální migraci do EU.

Místopředsedkyně komise Věra Jourová, do jejíž působnosti patří média, si za jeden z cílů stanovila zlepšit situaci novinářů často čelících žalobám neopírajícím se o jakkoli podložený základ. Návrh směrnice má výrazně zkomplikovat jejich podávání, když mimo jiné umožní soudu rychle odložit případy, které budou zjevně uměle vykonstruované. Komise také chce, aby veškeré náklady spojené s podobnými žalobami nesli jejich iniciátoři.

Kolegium komisařů se dnes bude zabývat také tématem migrace. Po dopoledním zasedání by tým Ursuly von der Leyenové měl přijít s několika návrhy týkajícími se zejména vysoce kvalifikovaných přistěhovalců, jejichž cestu k práci v unijních zemích chce Brusel zjednodušit.

Komise také zveřejní nezávazná doporučení týkající se nové fáze pandemie covidu-19. Unijní činitelé s ohledem na méně vážný průběh nákazy hovoří o tom, že by se k nemoci mělo začít přistupovat více jako k běžné chřipce a zároveň pokračovat v očkovací kampani.

 

Brusel (zpravodaj ČTK)

Hlavní stránka