lupa x
user

Tradiční večeře novinářů se po šesti letech zúčastnil americký prezident

Tradiční večeře novinářů se po šesti letech zúčastnil americký prezident

01.05.2022 , Aktualizováno 17.05.2022

Redakce

Tradiční večeře novinářů se po šesti letech zúčastnil americký prezident

Tradiční večeře novinářů akreditovaných v Bílém domě se po šesti letech účastnil americký prezident. V letech 2020 a 2021 událost na vedlejší kolej odsunula pandemie covidu-19. Předešlé čtyři roky akci bývalý prezident Donald Trump ignoroval. Moderátor připomněl, že nynější prezident Joe Biden se večeře korespondentů poprvé zúčastnil v roce 1974.

Tradiční komediální část letos zastal Trevor Noah, moderátor pořadu The Daily Show. Vtipem nešetřil ani Biden. „Jsem opravdu nadšený, že tu dnes večer mohu být s jedinou skupinou Američanů, kterou veřejnost hodnotí hůře než mne,“ uvedl mimo jiné.

„Jen si představte, že by na tuto večeři letos přišel můj předchůdce,“ řekl Biden publiku čítajícímu 2600 osob, mezi nimiž byli novináři, vládní úředníci a celebrity. „To byl opravdu skutečný převrat,“ dodal.

Nad obrovským hotelovým tanečním sálem se vznášela hrozba covidu-19, napsala agentura AP. Viceprezidentka Kamala Harrisová měla tento týden pozitivní test a vládní epidemiolog Anthony Fauci večeři ze zdravotních důvodů vynechal.

Noah si novináře dobíral, zda uplynulé dva roky nečetli noviny, že se dostavili na místo, kde by se koronavirus mohl ve velkém přenášet. Biden připomněl, že všichni zúčastnění museli prokázat, že jsou plně očkovaní a po posilující dávce, a to i přítomní zástupci televize Fox News.

Její vysílání přináší „stabilní přísun kritiky“ vůči pravidlům kolem očkování a nošení roušek, napsal dříve na svém webu veřejnoprávní rozhlas NPR.

Washington (ČTK)

Hlavní stránka