lupa x
user

Počet výpisů přes Czech Point v pololetí stoupl na 1,2 milionu

Počet výpisů přes Czech Point v pololetí stoupl na 1,2 milionu

21.07.2022 , Aktualizováno 20.07.2022

Redakce

Počet výpisů, které si lidé pořídili přes systém Czech Point, v pololetí meziročně stoupl o sedm procent na 1,2 milionu. Za 15 let existence služby šlo o druhé nejvytíženější pololetí, k prolomení historického rekordu z roku 2016 chybělo 400 výpisů. Vyplývá to ze statistik systému, který provozuje společnost NEWPS.CZ.

Počet výpisů přes Czech Point v pololetí stoupl na 1,2 milionu

Foto: Shutterstock 

„V březnu byl historicky rekordní počet žádostí o zřízení datové schránky na kontaktních místech veřejné správy, podalo ji 25 000 občanů. Zcela zřetelně je dlouhodobý trend digitalizace vidět u ověřené konverze dokumentů. V prvním pololetí klesl počet konverzí z elektronické do listinné podoby na 120 000 a zároveň výrazně rostl počet konverzí opačným směrem, tedy z listinné do elektronické podoby na 259 000. Ještě v létě 2018 byly počty stejné,“ uvedl Aleš Kučera z NEWPS.

Výpisů z obchodního rejstříku si lidé v prvním pololetí pořídili celkem 46 000, což je přibližně stejně, jako před rokem. Na stabilní úrovni se drží i výpis ze živnostenského rejstříku (16 000) nebo všeobecně nejžádanější služba Czech Pointu, výpis z rejstříku trestů (340 000). Již tradičně po vytíženém prvním čtvrtletí poklesl v dalších měsících zájem o výpis z katastru nemovitostí, lidé si tak za první pololetí pořídili celkem 90 000 výpisů.

Projekt Czech Point představuje garantovanou službu pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa, kde je možné získat a ověřit data z veřejných i neveřejných informačních systémů, úředně ověřit dokumenty a listiny, převést písemné dokumenty do elektronické podoby a naopak, získat informace o průběhu správních řízení ve vztahu k občanovi nebo dát podání pro zahájení řízení správních orgánů.

V současné době má Czech Point přes 7 300 poboček na obecních úřadech, poštách, u notářů, v kancelářích Hospodářské komory, ale i na 68 zastupitelských úřadech v zahraničí. Každoročně si přes tento systém občané pořídí přes dva miliony výpisů.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka