lupa x
user

Chátrající lázně v Jablonci se možná dočkají rekonstrukce

Chátrající lázně v Jablonci se možná dočkají rekonstrukce

02.08.2022

Redakce

Kdysi významná stavba v centru Jablonce, dnes chátrající objekt. Městské lázně vznikly na počest císaře Františka Josefa a svému účelu sloužily až do druhé poloviny 90. let. Od té doby budova nemá využití a dokonce hrozilo, že se zřítí. Nyní se však zřejmě dočká rozsáhlé rekonstrukce.

Chátrající lázně v Jablonci se možná dočkají rekonstrukce

Památkově chráněná budova stojí v centru města a do konce 80. let se v ní učil plavat téměř celý Jablonec. Dnes má tato historická budova narušenou statiku a hrozí, že se její část může zřítit. Na nutnost rekonstrukce objektu tak upozorňuje řada památkářů i politiků.

„Je důležité si uvědomit, že jablonecké městské lázně jsou významnou kulturní památkou a mělo by být naší povinností pokusit se je zachránit,“ vyjádřil se náměstek primátora David Mánek. Rekonstrukci stavby v postupných krocích, proto navrhuje i za předpokladu, že pro ni město zatím nenašlo vhodné využití. „Nemůžeme dopustit, aby tak významná budova spadla občanům na hlavu,“ dodává.

Příklady z minulosti dokazují, že kouzlo tyto lázně neztratily. Naopak. Mají dokonce potenciál oslovovat návštěvníky nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Tento unikátní prostor nadchnul třeba zpěvačku Lenku Dusilovou, která v nich v roce 2019 uspořádala koncert v rámci svého projektu Monument/um. Ten si kladl za cíl podpořit chátrající památky v pohraničí. „U Jablečných lázní je fascinující to, jak vcelku běžný nenápadný dům na křižovatce v sobě skrývá poklad – překrásný interiér lázní hraničící až s urbexem,“ vyjádřila se tenkrát. Ze stejného důvodu lázně navštívil i světoznámý americký spisovatel Robert Fulghum, který v nich měl autorské čtení.

V minulosti tu také organizátoři ze spolku ArtproProstor uspořádali akci s názvem Nádech pro lázně, která upozorňovala na léta chátrající stav. V rámci tohoto projektu tu vystoupilo několik desítek umělců se svými instalacemi.

Severočeský fenomén

Stavba objektu městských lázní začala už v roce 1908, a to podle návrhů slavného místního architekta Roberta Hemmricha, který je autorem zhruba 500 staveb a přestaveb v Jablonecku a okolí. Svému rodnému městu tak vtiskl osobitý charakter. Jablečné lázně však patřily k těm významnějším stavbám už proto, že se řadily mezi první větší budovy ve městě, jejichž vznik město financovalo. Stavební práce netrvaly ani dva roky a severočeský fenomén halových lázní byl na světě.

Svému účelu sloužily až do roku 1987, kdy byl postaven nový městský bazén. Z tohoto důvodu se Jablečné lázně pro veřejnost uzavřely a od té doby chátrají. Dnes je na ně smutný pohled, což by rekonstrukce mohla změnit a budově tak vdechnout nový život.

 

Klára Sýkorová

 

 

Hlavní stránka