lupa x
user

I o prázdninách navštěvují děti často internetové vzdělávací portály

I o prázdninách navštěvují děti často internetové vzdělávací portály

03.08.2022

Redakce

I uprostřed letních prázdnin si řada dětí rozvíjí své znalosti a dovednosti na internetových vzdělávacích portálech. Hravou formou si procvičují češtinu či matematiku nebo třeba rozšiřují své vědomosti získané cestováním. Podle statistik webu Škola s nadhledem zavítají na portál každý měsíc tisíce dětí. Cvičení a učební materiály na internetu využívají v létě i různé kurzy a tábory, letos je navíc vyhledávají i děti ukrajinských uprchlíků, a to kvůli snaze naučit se česky.

I o prázdninách navštěvují děti často internetové vzdělávací portály

Foto: Shutterstock 

Podle ředitele digitální produkce nakladatelství Adama Jelínka je v létě stejně jako v běžném školním roce na vzdělávacích portálech největší zájem o doučování češtiny či matematiky. Roste i zájem o cvičení například v zeměpisu nebo dějepisu, což je zřejmě důsledkem zážitků rodin z cestování v době prázdnin, uvedl. Silná poptávka podle něj zůstává rovněž o procvičování cizích jazyků, které jsou při cestování do zahraničí potřeba. „Velký zájem je v létě o různá poslechová cvičení. Ta pomáhají v tom, že se děti zbavují ostychu a nebojí se o prázdninách v cizí zemi mluvit anglicky,“ řekl.

Podle něj se tak děti pomocí internetu v době prázdnin vzdělávají přirozeně hravou formou. Návrat do školy pro ně po dvou měsících v září pak nepůsobí jako příliš velký šok. „Mají naopak náskok a návrat zvládají snáze,“ míní.

Návštěvnost vzdělávacích webů vzrostla prudce v době zavřených škol a zavedení výuky na dálku kvůli epidemii covidu-19. Ani po znovuotevření škol v uplynulém školním roce zájem o procvičování učiva na internetu neopadl. Například web Škola s nadhledem si ve školním roce 2020/2021 vyzkoušelo 1,3 milionu žáků a jejich rodičů, o dva roky dříve to byly desítky tisíc studentů. V posledním školním roce ho podle zástupců nakladatelství Fraus navštívily každý měsíc stovky tisíc rodičů a dětí. Web nabízí zdarma zhruba 6 000 cvičení z různých předmětů a dalších 1000 doplňkových materiálů.

Návštěvnost vzdělávacích webů posiluje i současná situace na Ukrajině, na kterou v únoru zaútočila ruská vojska, doplnil Jelínek. Kvůli válce v zemi do Česka uteklo podle statistik ministerstva vnitra zhruba 400 000 Ukrajinců, zpravidla matek s dětmi. Řada běženců nyní české portály využívá i k tomu, aby se naučili dobře česky, podotkl Jelínek.

Podle dřívějších informací navštěvují web Škola s nadhledem hlavně žáci druhého stupně základních škol. Loni v prosinci to byli nejčastěji šesťáci a sedmáci, v jejichž ročnících začíná být učivo složitější než na prvním stupni základní školy. Žáci na druhém stupni základní školy navíc vzdělávací portály často využívají i při přípravě na přijímací zkoušky na střední školy.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka