lupa x
user

USA vrátily Nigérii 23 beninských bronzů

USA vrátily Nigérii 23 beninských bronzů

12.10.2022 , Aktualizováno 13.10.2022

Redakce

Spojené státy vrátily Nigérii 23 uměleckých děl. Takzvané beninské bronzy byly předány nigerijské delegaci při úterním ceremoniálu ve Washingtonu, píše dnes zpravodajský web BBC. Nigerijský ministr informací a kultury Lai Mohammed, který artefakty převzal, navrácení "velmi ceněných" děl uvítal. Západoafrická země brzy plánuje zahájit mezinárodní putovní výstavu těchto předmětů.

USA vrátily Nigérii 23 beninských bronzů

Foto: Shutterstock

Tyto artefakty jsou neodmyslitelnou součástí kultury, která je vytvořila. Lidem by neměla být upírána díla jejich předků. Ve světle toho jsme nadšeni z dnešního navrácení,“ uvedl ministr.

Navrácené artefakty podle nigerijského ministerstva informací tvoří 21 předmětů ze Smithsonova institutu a po jednom z Národní galerie ve Washingtonu a školy designu v americkém státu Rhode Island. Repatriace je součástí bilaterální dohody o kulturním vlastnictví, která má zabránit nelegálnímu dovozu některých typů nigerijských artefaktů do USA.

Uměleckých děl známých pod souhrnným názvem beninské bronzy se zmocnili Britové v roce 1897, když na jihu dnešní Nigérie vydrancovali královský palác v Beninu, metropoli tehdejšího království. Velkou část artefaktů pak odprodali. Díla se tak nacházejí i v dalších významných muzejních institucích. Nigérie by měla obdržet další podobné artefakty z Nizozemska, Spojeného království a Německa.

Washington (ČTK)

Hlavní stránka