lupa x
user

Opavský Fyzikální ústav chystá veřejné pozorování zatmění Slunce

Opavský Fyzikální ústav chystá veřejné pozorování zatmění Slunce

24.10.2022

Redakce

Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě nabídne v úterý zájemcům veřejné pozorování zatmění Slunce. Za jasného počasí ho budou moci lidé sledovat dalekohledem se slunečním filtrem. K zapůjčení budou i speciální brýle pro pozorování Slunce. Novináře o tom dnes informoval astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Opavský Fyzikální ústav chystá veřejné pozorování zatmění Slunce

Foto: Shutterstock

„Podle předpovědi by se měla na mnoha místech v Česku, ale i na západě Slovenska oblačnost zítra (v úterý) alespoň trošku protrhávat, zatmění by mohlo být pěkně pozorovatelné minimálně přes řídkou oblačnost,“ uvedl Horálek.

Pozorování doplněné odborným výkladem bude připraveno před budovou Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě na Bezručově náměstí 13, a to v době od 11:00 do 13:00. „Po roce máme opět možnost sledovat z Česka částečné zatmění Slunce. Letos však bude pro pozorovatele v Opavě zakryto Měsícem více než 45 procent slunečního disku. Největší část slunečního disku bude zakryta pro pozorovatele v Rusku, ale i tam bude zatmění jen částečné, 86 procent,“ uvedl Horálek. Úkaz podle něj uvidí většina Evropanů s výjimkou Portugalska a také velká část obyvatel Dálného východu. Na území Česka a Slovenska bude zatmění viditelné okolo poledne.

Částečné zatmění Slunce začne v Opavě 11:14 SELČ, kdy se se Měsíc začne přibližovat k hornímu okraji. Maximálně překryje Měsíc sluneční disk ve 12:21 SELČ, poté bude přibližně hodinu ustupovat. „I když bude úkaz pozorovatelný pouhýma očima, dbejte na svou bezpečnost a použijte speciální brýle, nebo ochranný filtr, sluneční brýle nejsou dostačující. Také dalekohledy musí být opatřeny značkovými slunečními filtry,“ uvedl Horálek.

Dodal, že tímto úkazem pokračuje bohaté období na sluneční zatmění viditelná v Česku a na Slovensku v této dekádě. „Do roku 2030 se dočkáme ještě pěti dalších částečných zatmění, nejvýraznější bude v srpnu roku 2026. Další zatmění Slunce z Česka a Slovenska uvidíme už 29. března 2025 a bude opět částečné, s maximálním zakrytím okolo 22 procent na severozápadě Čech,“ řekl Horálek.

Opava (ČTK)

Hlavní stránka