lupa x
user

Sbírka spoluzakladatele Microsoftu jde do dražby, nejspíš padne rekord

Sbírka spoluzakladatele Microsoftu jde do dražby, nejspíš padne rekord

09.11.2022

Redakce

Aukční síň Christie's dnes začne s dražbou cenné sbírky umění spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Paula Allena, která možná vstoupí do historie. Podle odhadu odborníků by totiž celkový výtěžek z prodeje mohl překonat rekordní jednu miliardu dolarů (25 miliard Kč). Mezi 150 draženými díly budou například obrazy Paula Cézannea, Gustava Klimta, Sandra Botticelliho, Augusta Renoira nebo Francise Bacona.

Sbírka spoluzakladatele Microsoftu jde do dražby, nejspíš padne rekord

Foto: Shutterstock

Dražba v New Yorku nazvaná Visionary (Vizionář) je rozdělena do dvou dnů a aukční síň čeká obrovský zájem, protože sbírku tvoří pečlivě vybraná mistrovská díla tvůrců od renesance až po současnost. Hned u několika položek může cena překročit 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) – týká se to například slavného plátna impresionisty Georgese Seurata s názvem Modelky z roku 1888 nebo obrazu Paula Cézannea Hora Sainte-Victoire.

Allen, který zemřel v roce 2018 v 65 letech, svou sbírku budoval desítky let a v závěti stanovil, aby výtěžek z prodeje putoval na charitu. Allen patřil stejně jako druhý zakladatel Microsoftu Bill Gates k magnátům, kteří se rozhodli značnou část svého jmění věnovat na dobročinné účely.

New York (ČTK)

Hlavní stránka