lupa x
user

Pod římským Koloseem se našly kosti lvů a jaguárů či semena fíků

Pod římským Koloseem se našly kosti lvů a jaguárů či semena fíků

25.11.2022

Redakce

Kosti zvířat, například medvědů, lvů, ale také jaguárů či psů, nebo semena fíků či hroznů se našly v odvodňovacím systému pod římským Koloseem. Zhruba rok část podzemí největšího amfiteátru Římské říše zkoumala řada expertů, včetně archeologů či speleologů, kteří ve čtvrtek o výsledcích svého průzkumu informovali veřejnost.

Pod římským Koloseem se našly kosti lvů a jaguárů či semena fíků

Foto: Shutterstock

„Tyto nálezy nám pomohou lépe porozumět zvykům tehdejších Římanů, kteří sem přicházeli na gladiátorské hry či zápasy s divou zvěří,“ řekla médiím ředitelka archeologického parku Koloseum Alfonsina Russová.

Primárním cílem tohoto výzkumu bylo porozumět odvodňovacímu systému a hydraulice Kolosea. Při čištění asi 70 metrů kanálů experti našli také přes 50 bronzových mincí a stříbrnou minci, která byla vyražena asi v roce 171 k desátému výročí vlády císaře Marka Aurelia.

Koloseum bylo postaveno mezi lety 70 až 80 a bylo největším amfiteátrem Římské říše. Na délku má 189 metrů a na šířku 156 metrů, vešlo se do něj 50.000 až 70.000 diváků. Konaly se v něm gladiátorské souboje či zápasy s divokou zvěří, rekonstrukce známých bitev či popravy. Svému účelu sloužilo téměř 500 let a nyní patří k nejoblíbenějším italským památkám. Před pandemií covidu-19 ho za rok navštívilo na 7,6 milionu turistů.

Řím (ČTK)

Hlavní stránka