lupa x
user

Vedení pošty navrhlo zvýšení mezd o 3,5 procenta, odbory chtějí více

Vedení pošty navrhlo zvýšení mezd o 3,5 procenta, odbory chtějí více

01.12.2022

Redakce

Vedení České pošty navrhlo odborům při kolektivním vyjednávání zvýšení mezd v příštím roce o 3,5 procenta. Bude to znamenat dodatečné náklady 227 milionů korun. Odbory požadují výraznější navýšení, a s vedením podniku se proto neshodly.

Vedení pošty navrhlo zvýšení mezd o 3,5 procenta, odbory chtějí více

„Vedení České pošty přišlo s návrhem zvýšení mezd, který vzhledem k současné inflaci považujeme za nedostatečný. Bylo to první jednání, jednání o mzdách pro příští rok budou pokračovat, až bude jasné, jak pro poštu dopadne vánoční provoz,“ řekla předsedkyně největších poštovních odborů Jindřiška Budweiserová.

Vedle zvýšení o 3,5 procenta management podle mluvčího pošty Vitíka přišel s návrhem růstu o 3,4 procenta a navýšení hodnoty stravenky o pět korun ze strany zaměstnavatele. Stravenka by měla hodnotu 95 korun, z toho by zaměstnanec platil 20 korun.

„Všichni vnímáme současnou ekonomickou krizi. Pošťáci si za svoji práci navýšení mezd zaslouží. Částka, kterou navrhujeme do mezd přidat, je realistická suma, kterou si můžeme ve své situaci dovolit. Pokud bychom od státu dostali kompenzace za covidové náklady, mohli bychom se bavit o vyšších procentech, než se kterými počítají naše aktuální návrhy,“ uvedl generální ředitel Roman Knap. Věří v kompromisní dohodu a to i v případě, že by pošta kvůli mzdám musela omezit investice, řekl.

Podnik letos platy nezvyšoval, ale vyplácel dvě mimořádné odměny, naposled v říjnové výplatě 4 500 Kč. „Dvě mimořádné odměny v celkové výši 8600 Kč na inflaci opravdu nestačily. Ekonomika České pošty není v dobré kondici. Na špatně a nespravedlivě státem nastavený systém úhrady nákladů univerzální služby doplácí pošta i pošťáci. Pořád také čekáme na náhradu škod za období pandemie,“ řekla Budweiserová.

Podle odborářů je průměrná mzda pošťáků dlouhodobě nižší, než je celorepublikový průměr. Nyní je zhruba 8 000 Kč pod průměrnou mzdou v ČR, která přesahuje 40 000 Kč.

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Státní podnik provozuje 3 200 poboček a zaměstnává zhruba 27 000 lidí. Od státu má nárok na úhradu nákladů za poskytování základních služeb do výše 1,5 miliardy Kč.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka