lupa x
user

Nizozemsko vrátilo Mexiku 223 předmětů z předkolumbovských dob

Nizozemsko vrátilo Mexiku 223 předmětů z předkolumbovských dob

03.12.2022 , Aktualizováno 02.12.2022

Redakce

Nizozemsko vrátilo Mexiku 223 archeologických předmětů z předkolumbovských dob, oznámila diplomacie středoamerické země. Artefakty pocházejí z období od roku 1200 před naším letopočtem až do 16. století, uvedl Mexický národní archeologický ústav (INAH).

Nizozemsko vrátilo Mexiku 223 předmětů z předkolumbovských dob

Foto: Shutterstock 

Vrácené předměty včetně sošek, misek a nádob jsou dílem různých předkolumbovských kultur z tichomořského i atlantického pobřeží Mexika i z centrální Mexické plošiny.

Navrácení předmětů bylo výsledkem „aktivní spolupráce ohledně ochrany kulturních památek“ mezi Mexikem a Nizozemskem, uvedlo mexické ministerstvo zahraničí.

Mexiko se podobně jako jiné země světa v minulosti podrobené evropské koloniální nadvládě snaží v posledních letech získat zpět své kulturní dědictví, které se nachází v zahraničních sbírkách, napsala agentura Reuters. INAH mimo jiné minulý týden odsoudil aukci v Paříži, která zahrnovala objekty pocházející z Mexika v hodnotě tisíců až desetitisíců eur.

S Mexikem sousedící Guatemala v listopadu v rámci vyšetřování zločinů proti kulturnímu dědictví zabavila přes 1200 mayských předmětů nalezených v domě dvou amerických občanů. Nizozemsko letos rovněž vrátilo 343 předkolumbovských předmětů Panamě.

Mexiko (ČTK)

Hlavní stránka