lupa x
user

Zeman podepsal úpravu podmínek pro vstup do Antarktidy a činnosti v ní

Zeman podepsal úpravu podmínek pro vstup do Antarktidy a činnosti v ní

16.12.2022

Redakce

Podmínky pro vstup a pro činnosti v Antarktidě včetně povolování upravuje novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Novela vychází z mezinárodních závazků České republiky vůči Antarktidě.

Zeman podepsal úpravu podmínek pro vstup do Antarktidy a činnosti v ní

Foto: Shutterstock

Novela podle vládního zdůvodnění zpřehlední povolovací režim cest do Antarktidy a přispěje k jednoduššímu dohledu nad dodržováním zákona. Nová pravidla podle vlády nahradí dvojí režim ohlášení a povolení vytvořením jednoho povolení obdobně, jako tomu je v jiných smluvních státech, například ve Švédsku nebo Nizozemsku.

Zvláštní požadavky předloha zakotvuje pro povolování některých druhů činností. Patří k nim zasahování do populací nebo stanovišť geograficky původních rostlin a živočichů v Antarktidě, odběr zvláště chráněných antarktických druhů a dovoz geograficky nepůvodních druhů rostlin, živočichů a mikroorganismů.

Novela také uvádí českou právní úpravu do souladu s jednou z příloh takzvaného Madridského protokolu. Upravuje odpovědnost za ekologické havárie, které vzniknou v důsledku vědeckých výzkumných programů, cestovního ruchu a všech ostatních činností spadajících pod Smlouvu o Antarktidě. Povinnost přijetí nápravných opatření má podle přílohy při ekologické havárii provozovatel činnosti.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka