lupa x
user

AV představuje osudy Čechoslováků v Norsku během 2. světové války

AV představuje osudy Čechoslováků v Norsku během 2. světové války

29.12.2022 , Aktualizováno 01.01.2023

Redakce

Česko-norský projekt představuje pestré osudy Čechoslováků, kteří prožili druhou světovou válku v Norsku. Úkryt na severu Evropy hledaly stovky Židů. Po okupaci Norska tam bylo přinejmenším 1300 Čechů totálně nasazeno, většinou až daleko za polárním kruhem. Na projektu o neprobádaných dějinách československo-norských vztahů pracují vědci z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR (AV ČR), sdělil dnes ústav v tiskové zprávě.

AV představuje osudy Čechoslováků v Norsku během 2. světové války

Foto: Shutterstock

Češi v Norsku nuceně pracovali především v okolí Trondheimu a Narviku, a to v továrnách, docích a na stavbě opevnění. Ústav popisuje například příběh Václava Housky z Žehušic u Čáslavi, který stavěl železniční trať přibližně 20 kilometrů od hranic se Švédskem. V červnu 1944 spolu s Ladislavem Jiráskem utekli do Anglie, kde se stali dobrovolníky v československé exilové armádě.

František Halačka ze Záblatí u Velké Bíteše byl totálně nasazen v polní kuchyni pro německou armádu. „Billefjord byl záliv se spoustou malých přístavů, odkud létaly hydroplány bombardovat Murmansk. Tady jsem poznal, jak pěkné je severské léto. Je sice krátké, teprve v květnu taje sníh a v polovině září už zase sníh padá. Žijí tam Laponci, pasou ovce a suší seno na drátech a živí se rybolovem,“ líčil své paměti Halačka.

Češi a Slováci se ve spojeneckých jednotkách zúčastnili také bojů o Narvik v roce 1940, uvedl vedoucí projektu Zdenko Maršálek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Zatímco někteří Češi a Slováci se přidali k boji proti nacismu, na 13.000 československých občanů, především německé národnosti, zase v Norsku sloužilo na straně Němců.

Ústav připravuje projekt s názvem Čechoslováci v Norsku během druhé světové války od roku 2020. Spolupracovali na něm i odborníci z Muzea války v Narviku a Norská vědeckotechnologická univerzita v Trondheimu. V Narviku je nyní k vidění stejnojmenná výstava, která představuje různorodé osudy vybraných Čechoslováků během válečných let v Norsku.

„Československo a Norsko za války: to jsou dvě malé země uprostřed globálního konfliktu. Jsme rádi, že se nám podařilo navázat mezinárodní spolupráci odborníků a institucí věnujících se výzkumu druhé světové války,“ uvedla skandinavistka Vendula V. Hingarová z Univerzity Karlovy.

Momentálně se plánuje harmonogram dalších míst v Norsku, kde bude expozice představena. Více informací o projektu a společné historii Čechoslováku a Norů si zájemci mohou přečíst na webových stránkách noraci.cz. Noráky byli nazváni totálně nasazení muži v Norsku. Web shromažďuje mimo jiné i databázi těchto lidí, fotografie nebo mapu míst, kde pracovali.

Na začátku letošního roku připravila Studijní a vědecká knihovna v Plzni výstavu Posláni na Sever, která představila příběhy totálně nasazených Čechů v Norsku. Na výstavě se podílel mimo jiné i Zdenko Maršálek a Vendula V. Hingarová. Spolupráci s norskými odborníky chtějí autoři projektu nadále rozvíjet.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka