lupa x
user

Vítězný projekt olympiády ČVUT může být užitečný v medicíně i technice

Vítězný projekt olympiády ČVUT může být užitečný v medicíně i technice

04.01.2023

Redakce

Pro medicínu i pro techniku může být přínosný vítězný projekt Elektrotechnické olympiády, který navrhuje levný a rychlý systém analýzy nanodiamantů. Autorem projektu je Marek Hanus, student Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Rožnově pod Radhoštěm. Elektrotechnickou olympiádu pořádá Fakulta elektrotechnická ČVUT, která dnes o projektu informovala v tiskové zprávě.

Vítězný projekt olympiády ČVUT může být užitečný v medicíně i technice

Foto: Shutterstock

Nanodiamanty jsou miniaturní diamanty, velikostí srovnatelné s viry. „Zajímavou vlastností je reakce lidského organismu na diamanty – lidské tělo je vnímá jako svou přirozenou součást,“ uvedl Dušan Maga z katedry telekomunikační techniky ČVUT. Díky tomu mohou být nanodiamanty použity například jako nosiče léčiv či v kontaktních čočkách pro léčbu zeleného zákalu.

Smyslem Hanusova projektu bylo navrhnout a vytvořit systém pro stanovení koncentrace příměsí a průběhu sedimentace ve vzorku nanodiamantů. Podle Magy, který je zároveň garantem olympiády, zaujal porotu především fakt, že vítězná práce má už nyní praktický přínos pro daná odvětví.

Hanus pracoval v projektu CARAT, který zkoumá odlišné typy uhlíkových nanočástic. Podle fakulty se do projektu zapojila mimo jiné Akademie věd, zároveň ale také Hanusovi rodiče.

„Od nich jsem dostal za ‚domácí úkol‘ ověřit na jednoduchém modelu, zda by bylo možno použít kolorimetrii s počítačovým vyhodnocením obrazu pomocí knihoven OpenCV ke stanovení čistoty nanodiamantů znečištěných malým množstvím grafitu,“ sdělil Hanus. Díky svému výzkumu dospěl Hanus k závěru, že tato jednoduchá a levná metoda funguje lépe než používané instrumentální metody.

Hanus se projektu CARAT věnuje i nyní. „Momentálně pracuji na programu pro vyhodnocování velikosti jednotlivých krystalů nanodiamantů z fotografií jejich klastrů pořízených elektronovým mikroskopem,“ uvedl Hanus.

Desátý ročník Elektrotechnické olympiády se konal v prosinci. Kromě Hanusova projektu byl oceněn také projekt Lukáše Rajmonta z pražské Střední průmyslové školy elektrotechnické (SPŠE) V Úžlabině. Rajmont zaujal digitálním rozhlasovým vysílačem, jenž bude podle fakulty v blízké době experimentálně napojen na vysílač v Líbeznicích.

Na třetím místě se umístil Jan Nevyhoštěný ze SPŠE V Úžlabině. I jeho sestrojený generátor bude uveden do praxe ve specializované firmě, kde poslouží k napájení vstupů testovaných zařízení požadovaným definovaným signálem.

České vysoké učení technické v Praze je jedním z největším a nejstarších technických univerzit v Evropě. Momentálně sčítá osm fakult a více než 18.000 studentů. Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. Elektrotechnickou olympiádu organizuje od roku 2013, smyslem je popularizovat studia technických oborů mezi středoškoláky. Autoři projektů, kteří se umístí na prvních třech místech, mají zaručené přijetí na fakultu, a to bez přijímacích zkoušek.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka