lupa x
user

Francie kvůli nedostatku zakázala prodej paracetamolu na internetu

Francie kvůli nedostatku zakázala prodej paracetamolu na internetu

05.01.2023 , Aktualizováno 04.01.2023

Redakce

Francouzská vláda zakázala internetový prodej výrobků na bázi paracetamolu až do konce ledna kvůli přetrvávajícím problémům s dodávkami tohoto běžně používaného léku proti bolesti a horečce. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na úřední věstník. Zákaz zatím bude platit do konce ledna.

Francie kvůli nedostatku zakázala prodej paracetamolu na internetu

Foto: Shutterstock

Vláda uvedla, že rozhodnutí učinila kvůli „napětí v oblasti léčivých přípravků na bázi paracetamolu“, které již trvá déle než šest měsíců, zejména u léků určených pro děti. „Různá opatření přijatá zdravotnickými orgány, ať už byla jakkoli účinná, nebyla dosud schopna učinit přítrž tomuto stavu,“ dodala v prohlášení.

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost léčiv a zdravotnických potřeb (ANSM) již několik měsíců žádá lékárníky, aby prodej léků na bázi paracetamolu každému zákazníkovi rozdělili do několika dávek. Francouzské ministerstvo zdravotnictví již v prosinci varovalo, že navzdory těmto opatřením situace zůstává složitá a nebude vyřešena dříve než za několik týdnů.

Vláda v prohlášení varovala před zhoršující se zdravotní situací v Číně, kde po náhlém zrušení přísných opatření proti šíření koronaviru prudce přibývá nakažených. Čínská vláda také zakázala vývoz paracetamolu, přestože země vyrábí velké množství účinné látky, kterou používají laboratoře po celém světě.

Francie, stejně jako další země, čelí nedostatku i jiných léků, počínaje antibiotiky, jako je amoxicilin. V Německu v prosinci chyběly některé druhy antibiotik a léků proti rakovině. Výpadky v dodávce léků řešila před Vánoci také Česká republika, nedostávalo se například sirupu proti horečce pro děti Nurofen.

Paříž (ČTK)

Hlavní stránka