lupa x
user

Na zlínské fakultě bude celostátní soutěž robotů Robogames

Na zlínské fakultě bude celostátní soutěž robotů Robogames

27.01.2023

Redakce

Na půdě Fakulty aplikované informatiky (FAI) zlínské univerzity se uskuteční celostátní soutěž robotů Robogames. Konat se bude ve středu 1. února. Cílem akce je zvýšit zájem o robotiku a programování. Robotické kroužky jsou čím dál oblíbenější na celé řadě základních a středních škol, které robotiku již také postupně zařazují do osnov předmětu informatiky, sdělila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Na zlínské fakultě bude celostátní soutěž robotů Robogames

Foto: Shutterstock

Soutěžící si přinesou vlastního robota, kterého většinou sestavují v kroužcích. Musí ho naprogramovat a na soutěž připravit, aby obstál mezi dalšími roboty. Do letošního, pátého ročníku soutěže se přihlásilo více než padesát účastníků. Utkají se ve čtyřech disciplínách, Robosumo, Minirobosumo, Sledování čáry a Robot uklízeč. Kategorie soutěžících jsou tři, do 16 let, do 19 let a nad 19 let.

„Soutěže v Robosumo a sledování čáry jsou již celosvětově známé a pořádá se v nich mistrovství republiky i světa. Naše soutěž je zařazena také do soutěže Robo Lego liga, která se pravidelně koná na různých místech ČR,“ uvedl děkan fakulty Jiří Vojtěšek.

„V kategorii Robosumo se mi líbí především to, že si žáci a studenti hrají s legem, ale zároveň u toho přemýšlí. Musí vymyslet takového robota, který vytlačí toho druhého z kruhu,“ uvedl Vojtěšek. „Zároveň se tak učí programovat, protože roboti musí pracovat sami, nikdo je nesmí řídit. To znamená, že soutěžící je položí do kruhu, zapnou na povel a robot potom musí najít sám druhého robota a toho vytlačit ven. Jsou tam pevně daná pravidla, co se týká například velikosti i váhy samotných robotů,“ uvedl děkan.

„U sledování čáry je to zase tak, že studenti musí udělat robota, který pojede podle namalované čáry a musí být co nejrychlejší, opět sám, bez pomoci člověka. U robota uklízeče robot sbírá lego kostičky z plochy a uklízí je sám do krabice, opět na čas,“ uvedl Vojtěšek.

Soutěž se na fakultě poprvé uskutečnila v roce 2017, v letech 2020 a 2021 se kvůli covidové pandemii nekonala. “Účast v soutěži je bezplatná, akce je velmi oblíbená také u partnerských firem, které soutěžící podporují nejrůznějšími cenami,“ uvedla mluvčí.

Zlín (ČTK)

Hlavní stránka