lupa x
user

Ples ČRo dnes připomene sté výročí zahájení pravidelného vysílání

Ples ČRo dnes připomene sté výročí zahájení pravidelného vysílání

10.03.2023

Redakce

V pražském Obecním domě se dnes koná Reprezentační ples Českého rozhlasu (ČRo), který se uskuteční při příležitosti stého výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání. Večerem provedou Tereza Kostková a Václav Kopta, v programu vystoupí Ewa Farna, Mirai Návrátil, Dara Rolins nebo kapela No Name. K tanci a poslechu zahraje Rozhlasový Big Band Gustava Broma, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) a Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů.

Ples ČRo dnes připomene sté výročí zahájení pravidelného vysílání

Foto: Shutterstock

Od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, kdy začala ve skautském stanu v pražských Kbelích vysílat soukromá společnost Radiojournal, letos 18. května uplyne 100 let. Reprezentační ples zahájí oslavy, které ČRo při té příležitosti organizuje.

V den stého výročí ČRo pro širokou veřejnost připravil koncert v Riegrových sadech. Představí se na něm skupina Chinaski, Aneta Langerová, Mirai Navrátil nebo Marek Ztracený. Kulaté výročí také připomene výstava v Národním technickém muzeu, která od 17. května do 31. prosince připomene nejenom historii rozhlasového vysílání a technologického vývoje rádia, ale i důležité okamžiky Československého, později Českého rozhlasu.

K rozhlasovému jubileu vzniká film režiséra Jiřího Mádla Vlny, který vypráví o vysílání Československého rozhlasu v době pražského jara 1968. Stoletou tradici literárně-dramatické rozhlasové tvorby připomene anketa Neviditelný herec století. Slavnostní vyhlášení ankety se odehraje na Nové scéně Národního divadla 12. dubna. Na stanici Dvojka Český rozhlas u příležitosti 100. narozenin uvede od 15. do 17. května premiéru třídílného seriálu Chyceni v éteru o zakladatelích rádia.

ČRo bude letos 26. až 28. března hlavním spoluorganizátorem celoevropské konference Radiodays Europe 2023 pro odborníky z oborů rádia, podcastingu a výroby audio obsahu. K oslavám sta let rozhlasu a deseti let existence stanice mluveného slova ČRo Plus se 22. června bude konat i mezinárodní konference věnovaná veřejnoprávním médiím.

V den rozhlasového výročí 18. května vystoupí SOČR na festivalu Pražské jaro a společně s německým dirigentem Corneliem Meisterem a houslistou Janem Mráčkem uvedou hudbu Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Rozhlasovým symfonikům a výročí rozhlasu bude patřit i závěrečný koncert letošního ročníku festivalu Dvořákova Praha, který se 25. září uskuteční pod taktovkou Petra Popelky.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka