lupa x
user

Rakušan: Transformací České pošty se bude ve středu zabývat vláda

Rakušan: Transformací České pošty se bude ve středu zabývat vláda

20.03.2023

Redakce

Vláda se bude ve středu zabývat základními parametry transformace České pošty. Po jejich schválení by mělo ministerstvo vnitra během několika týdnů oznámit seznam 300 rušených poboček. V pořadu Partie na CNN Prima News to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan: Transformací České pošty se bude ve středu zabývat vláda

Foto: Shutterstock

„Pokud ubyde 300 poboček tak logicky to bude mít dopad i na to, že se sníží počet zaměstnanců. Odejdou za důstojných podmínek,“ uvedl Rakušan. Pošta v současnosti zaměstnává okolo 25.000 lidí a po zrušení poboček by jich mělo k 1. červenci odejít několik tisíc. Rakušan dodal, že za osm let vlády ANO pošta propustila 6200 lidí.

Podle poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové byla transformace pošty připravená a schválená již v roce 2021, ale ministr ji hodil do koše. Pod vedením Rakušana se pošta ze ztráty 600 milionů dostala do propadu 1,5 miliardy korun a na konci roku jí hrozí insolvence, uvedla. Starostové a primátoři podle ní neví, kolik poboček a kde se bude zavírat.

Rakušan tento týden řekl, že podnik by neměl pobočky rušit v obcích, kde je pouze jedna pošta. Během dvouleté transformace by se měla pošta rozdělit na poskytovatele základních služeb pro stát a podnik nabízející komerční služby, například doručování balíků. Česká pošta podle vicepremiéra přežije, bude poskytovat lepší služby a její zaměstnanci budou pobírat lepší mzdy.

Česká pošta v současnosti provozuje 3200 poboček. Jejich minimální počet stanovuje vláda. Velká část je ale ztrátová. Za loňský rok pošta čeká ztrátu 1,5 miliardy korun.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka