lupa x
user

Vědci z ČVUT vyvinuli nástroj k plánování efektivního zpracování dat

Vědci z ČVUT vyvinuli nástroj k plánování efektivního zpracování dat

21.03.2023

Redakce

Vědecký tým z Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT v Praze vyvinul nástroj, který pomůže naplánovat co nejefektivnější zpracování existujících dat. Plánování dat je pro vědce zásadní, protože bez něj zůstane opomenuto obrovské množství cenných dat z výzkumů například z genetiky, biomedicíny nebo ekologie, sdělilo dnes České vysoké učení technické (ČVUT) v tiskové zprávě. Podle ČVUT doporučuje nástroj s názvem Data Stewardship Wizard (DSW) také Evropská komise.

Vědci z ČVUT vyvinuli nástroj k plánování efektivního zpracování dat

Foto: Shutterstock

Díky DSW mohou vědci data správně popisovat, ukládat a zároveň zpřístupňovat pro odborné účely evropským i světovým vysokým školám či jiným výzkumným organizacím, uvedlo ČVUT. Podle školy se nástroj nyní nejčastěji uplatňuje v přírodních vědách, využít ho ale mohou i další vědní obory.

„Tento nástroj přináší snadný a účinný způsob, jak vytvářet dobré plány správy dat, vede výzkumníka, pomáhá využít, co je pro výzkum k dispozici, a maximalizovat efekt dat z výzkumu, což přináší hodnotu výzkumníkům, institucím i celé společnosti,“ konstatoval Robert Pergl, vedoucí Centra pro konceptuální modelování a implementace na FIT ČVUT.

Nástroj vznikl jako jeden z projektů zaměřených na cíle iniciativy FAIR, která podle ČVUT usiluje o to, aby data byla dohledatelná, přístupná, interoperabilní a znovupoužitelná. S rozvojem informatiky a vyššími investicemi do digitalizace se totiž současná věda potýká s problémem, kdy odborné instituce často nevědí, jaká data existují nebo kde se mají hledat, vysvětlilo ČVUT.

„Principy FAIR podstatným způsobem zlepšují možnosti znovupoužitelnosti dat, zejména s ohledem na propojování dat mezi sebou navzájem, například spojení dat klinických studií léků s výzkumem genetiky,“ řekl Pergl.

Na vývoji DSW pracovali vědci z ČVUT spolu s kolegy z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a zároveň také s odborníky z Nizozemska v rámci mezinárodní infrastruktury pro data z přírodních věd s názvem ELIXIR, dodalo ČVUT. Jejich projekt financovaly evropské i národní zdroje, podle školy plánují vědci nástroj DSW i nadále rozvíjet.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým univerzitám v Evropě. Škola má osm fakult – stavební, strojní, elektrotechnickou, jadernou a fyzikálně inženýrskou, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrstv a informačních technologií. Momentálně zde studuje 18.000 studentů.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka