lupa x
user

Výzkum v Brně se zaměří na volně žijící zvířata ve městě

Výzkum v Brně se zaměří na volně žijící zvířata ve městě

19.04.2023 , Aktualizováno 18.04.2023

Redakce

Volně žijící zvířata ve městech od kun, přes nutrie až po divoká prasata budou zkoumat společně vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity (LDF Mendelu), Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a společnosti SocioFactor. Bude je zajímat, kde se vyskytují, jakému se těší zdraví i jaké problémy vznikají jejich působením ve městech. Mendelova univerzita, která je hlavním koordinátorem 2,5 roku trvajícího projektu, o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Výzkum v Brně se zaměří na volně žijící zvířata ve městě

Foto: Shutterstock

Projekt se týká středně velkých a velkých savců. „Kromě zvířat divokých, která se zcela cíleně vydají z volné přírody do útrob města či jeho okraje, se zaměříme i na druhy, které si zvykly na přítomnost člověka a staly se stálými obyvateli města, jako je liška, jezevec, kuna nebo zajíc, ale i druhy domácí a toulající se, jako například kočka domácí,“ uvedl Jakub Drimaj z Ústavu ochrany lesů a myslivosti LDF Mendelu.

Vědci z Mendelu budou sledovat výskyt živočichů na území Brna pomocí fotopastí i ve spolupráci s odchytovou službou a myslivci a bude také zajišťovat sběr vzorků. Přírodovědci pak budou hodnotit zdravotní stav zvířat, a to i těch odchycených nebo usmrcených. Společnost SocioFactor se zaměří na sociologický průzkum vztahu veřejnosti ke zvířatům ve městě a její postoje k možným způsobům řešení konfliktních situací.

Výskyt volně žijících zvířat ve městech s sebou podle vědců nese řadu rizik, ať už z jejich působení v tomto prostředí nebo při kontaktu s lidmi nebo domácími mazlíčky. „Savci jsou jednak možnými přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy skrze klíšťata, liška je hlavním rezervoárem tasemnice, která způsobuje závažné onemocnění jater. Lišky, jezevci a divoká prasata jsou hostiteli svalovce stočeného,“ upozornil Drimaj s tím, že problémem jsou také kolize s dopravními prostředky, ničení veřejné zeleně i útoky volně žijících živočichů na domácí zvířata.

Cílem projektu je vypracovat manuál pro města, jak takové situace řešit a jak o nich informovat veřejnost. Návod má zahrnovat i tipy pro obyvatele měst, jak k některým živočichům přistupovat. Projekt začne letos v květnu, skončit by měl v prosinci 2025.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka