lupa x
user

Novinky z českých měst UNESCO

Novinky z českých měst UNESCO

27.06.2023

Redakce

Praha - Letošní marketingová kampaň Prahy cílí na zahraniční návštěvníky, cestovatele 35+ a rodiny s dětmi.

Novinky z českých měst UNESCO

Foto: Shutterstock

Zajímavostí je, že kampaň za 15,4 mil. Kč financuje z výběru poplatku z pobytu. Prague City Tourism spustilo od dubna novou turistickou trasu v prostorách pražského Klementina. Barokní trasu bude možné projít pouze s kvalifikovaným průvodcem a turisté budou moci nahlédnout do unikátních prostor objektu včetně Barokní knihovny. Pragensia viva zároveň spustila prohlídky po brutalistních a neofunkcionalistických stavbách. Zájem o prohlídky Kongresového centra, magistrály nebo teplotechny je značný.
www.praguecitytourism.cz

Český Krumlov
Klášterní komplex v Českém Krumlově se řadí mezi nejvýznamnější a nejzajímavější středověké klášterní areály ve střední Evropě. Klášterní museum odkrývá návštěvníkům příběh tohoto výjimečného areálu a prezentuje bohatou historii, unikátní architekturu a rozsáhlou sbírku sakrálního umění. Novinkou expozice jsou: tři pozdně gotické sochy, které se do areálu vrací po více než sedmdesáti letech, barokní obrazárna se sbírkou dvanácti olejomaleb ze 17. a 18. století, gotické sklepení s náhrobky. Mezi nejzajímavější témata nové expozice patří příběh Krumlovské madony či pohnutá historie zániku klášterů v Českém Krumlově.
www.ckrumlov.info

Telč
Největší novinkou je otevření Státního zámku Telč po rozsáhlé rekonstrukci. Slavnostní otevření se bude konat 27. července 2023 – v tento den bude objekt uzavřen veřejnosti. Od 28. července bude již celý objekt Státního zámku v Telči zpřístupněn každý den mimo pondělí od 9 do 18 hodin.
www.zamek-telc.cz

Žďár nad Sázavou
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře prochází nákladnou rekonstrukcí. Exteriér i interiér kostela září novotou a rozhodně stojí za viděnou. V tuto chvíli se ještě dokončují práce na ambitech. Toto se již děje bez návštěvnického omezení. Žďár nad Sázavou i další místa v České republice si připomínají 300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho.
www.santini.cz, www.zdarns.cz

Kutná Hora
Galerie Středočeského kraje otevřela pro veřejnost jižní věž kutnohorské jezuitské koleje. Návštěvními mají možnost vystoupat až ke svatobarborským zvonům Michal, Ludvík a Barbora. První dva zmíněné, které pocházejí z přelomu 15. a 16. století, byly po rozsáhlých opravách znovu vráceny do věže v říjnu loňského roku. Po svém usazení zní zase Kutnou Horou spolu s mladší sestrou Barborou od 17. listopadu. Z jižní věže se zároveň návštěvníkům naskytne ze čtyř okének u nejvýše položeného zvonu Barbora nádherný výhled na město Kutná Hora.
www.kutnahora.cz

Lednicko-valtický areál
Město Valtice vyhrálo 1. místo v kategorii dílo výtvarného umění v soutěži Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2022 – za opravený Mariánský sloup na náměstí Svobody. S oceněním je spojen i finanční dar ve výši 70 tisíc Kč.
www.valtice.eu, www.lednice.cz

Holašovice
V letošním roce slaví již 25 let od zápis na Seznam UNESCO. Zároveň jsou v přípravách Holašovické slavnosti, které se budou konat od 21. do 23. července. Ve spolupráci s Jihočeským divadlem se bude 7. a 8. července konat také představení Prodaná nevěsta. Dokážete si představit autentičtější kulisy pro tuto operu Bedřicha Smetany než je holešovická náves?
www.holasovice.eu

Kroměříž
Rok 2023 je v Kroměříži plný významných výročí. Město si připomíná 760 let svého trvání, Arcibiskupský zámek spolu s Podzámeckou a Květnou zahradou 25 let od zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO a také 350 let od založení historické zámecké obrazárny. V duchu oslav těchto a dalších významných výročí se ponese celá nadcházející turistická sezona. Lidé se mohou těšit na zrekonstruovaný Sněmovní sál, obnovena a otevřena pro veřejnost byla i kolonáda, ze které je úchvatný výhled na Květnou zahradu. Otevřena je také nově zrekonstruovaná zámecká obrazárna. Letošní novinkou je i společná vstupenka do zámku a Květné zahrady.
www.mesto-kromeriz.cz

Litomyšl
Zámek Litomyšl se dočkal dlouho očekávané rekonstrukce. Zámecké prohlídkové okruhy jsou však přístupné a návštěvníci mají možnost po zhlédnutí historických interiérů pozorovat dva obří jeřáby při práci. Do konce letošního roku by měla být hotová rekonstrukce střech a interiérů, následovat bude restaurování sgrafitové výzdoby. Z důvodu rekonstrukce je uzavřeno Zámecké sklepení se stálou expozicí soch Olbrama Zoubka a Zámecká obrazárna ve II. patře zámku. V souvislosti s 200. výročím narození Bedřicha Smetany, které budeme slavit v roce 2024, se připravuje rekonstrukce Rodného bytu Bedřicha Smetany. Ten bude v zámeckém pivovaru přístupný minimálně ještě do konce srpna letošního roku.
www.litomysl.cz, www.zamecke-navrsi.cz

Olomouc
Oprava radnice byla zahájena v roce 2017 a po několika letech září novotou. V nejbližších měsících bude zahájena rekonstrukce sloupu Nejsvětější Trojice – památky UNESCO (již bylo vypsáno výběrové řízení na dodavatele). Předpokládané náklady rozsáhlé rekonstrukce jsou více než 30 milionů korun (z toho 28 mil. Kč dotace z EU). Předpokládá se, že rekonstrukce potrvá dvě letní sezony.
www.olomouc.cz

Brno
Slavná funkcionalistická vila Tugendhat je zase o něco přístupnější. Pohled na známou prosklenou stěnu domu si teď může užít kdokoli zdarma. Dřívější nutnost platit padesátikorunový poplatek za vstup do zahrady totiž od letošního jara odpadá. Do areálu, ve kterém bývalí premiéři Klaus a Mečiar domluvili v roce 1992 podmínky rozdělení Československa, se dá nově dostat i ze sousední, níže položené zahrady vily Löw-Beer. Ta byla veřejnosti volně přístupná už v minulosti.

Plot mezi nimi sice stále zůstává, brána je ale otevřená. Využít tento průchod mezi Lužánkami a Černými Poli je možné každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin.
www.gotobrno.cz; www.tugendhat.eu

Třebíč
V letošním roce slaví třebíčské památky 20 let v elitní společnosti UNESCO. Oslavy vyvrcholí 14. – 20. srpna 2023. Zapsána byla románská bazilika svatého Prokopa, židovské město a židovský hřbitov. Symbolickou ústřední myšlenkou nominace těchto unikátních památek bylo po staletí trvající pokojné soužití křesťanské a židovské komunity v jednom územním prostoru. V rámci oslav čeká návštěvníky bohatý program – – šermířská vystoupení, koncerty, divadla v židovské čtvrti, žonglérské dílny, ochutnávky dobových jídel a ukázky řemesel. V zámeckých příkopech u baziliky vyroste historické městečko s ukázkami tehdejšího života. Židovská čtvrť ožije divadlem i tancem. Vyvrcholením bude středověká Slavnost tří kápí. Součástí programu bude i odborná konference, přednášky a výstava fotografií.
www.trebic.cz

Hornický region
Na webu montanregionu je ke stažení brožura Naučné stezky Krušných hor. Je zde více než šedesát naučných stezek na území české části Krušných hor. Vydáte-li se po trase alespoň některé z nich, získáte kromě radosti z pohybu v krásné přírodě i ponaučení o zdejší historii, přírodě, hornictví, kultura a pamětihodnostech.
www.montanregion.cz

Kladruby nad Labem
Národní hřebčín připravil pro své návštěvníky prezentaci panelové výstavy věnované Krajině pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem. Výstava vznikla ve spolupráci Národního zemědělského muzea a České zemědělské univerzity v Praze a národní hřebčín prezentuje pouze její část – výběrové informace o historii i současnosti polabské krajiny, jejíž staleté propojení s chovem koní vytváří ojedinělý světový fenomén. Výstavu o 11 panelech s doprovodným videem naleznete až do konce září letošního roku ve výstavním sále zámku, v areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Národní hřebčín si v letošním roce připomíná 444 let od svého založení.
www.nhkladruby.cz

Lázeňský trojúhelník – Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně
Císařské lázně v Karlových Varech zvou veřejnost na prohlídky! Po celé léto v budově Císařských lázních probíhat prohlídky pro veřejnost. Lidé se tak budou moci po mnoha letech podívat do jedné z nejkrásnějších a nejzajímavějších památek Karlovarského kraje. Lázeňská budova, která byla dokončena v roce 1895, nabídne hned dva velké prohlídkové okruhy.
www.greatspatownsofeurope.eu
www.karlovyvary.cz
www.muml.cz
www.frantiskovy-lazne.cz

 

Hlavní stránka