lupa x
user

Summit EPC zrušil oficiální TK, místní média tvrdí, že kvůli odjezdu Sunaka

Summit EPC zrušil oficiální TK, místní média tvrdí, že kvůli odjezdu Sunaka

06.10.2023 , Aktualizováno 05.10.2023

Redakce

Na summitu Evropského politického společenství (EPC) ve španělské Granadě se dnes neuskuteční tisková konference, naplánovaná na odpoledne po plenárním zasedání více než čtyř desítek šéfů států a vlád evropských zemí. Podle diplomatických zdrojů, na něž se odvolávají španělská média, je důvodem zrušení předčasný odlet britského premiéra Rishiho Sunak kvůli jeho domácí agendě.

Summit EPC zrušil oficiální TK, místní média tvrdí, že kvůli odjezdu Sunaka

Foto: Shutterstock

Na plánované tiskové konferenci v 15 hodin měli vystoupit španělský premiér Pedro Sánchez, jehož země nyní předsedá Evropské unii a je pořadatelem dnešního summitu EPC. Kromě něj měla být na TK přítomna moldavská prezidentka Maia Sanduová, jejíž země pořádala předchozí schůzku společenství v červnu, a právě také Sunak, protože Británie by měla pořádat další summit tohoto uskupení.

Některá španělská média spekulují, že skutečným důvodem zrušení mohla být neochota premiéra Sáncheze odpovídat na otázky ohledně domácí politické scény. Sánchez dostal tento týden od krále pověření, aby se stal premiérem i na další volební období. Jeho socialisté sice skončili v červencových volbách druzí, ale lídr opozičních lidovců Alberto Núňez Feijóo, jehož král Felipe VI. nominoval jako prvního, si důvěru poslanců zajistit nedokázal. Sánchez má šanci ji dostat, ale pouze v případě, že ho podpoří i katalánští separatisté. Ti ale požadují mimo jiné zákon o amnestii pro politické činy spojené s jejich snahou o nezávislost Katalánska a také slib jednání o možné referendu.

Summit EPC, na němž Česko zastupuje premiér Petr Fiala, pokračuje bilaterálními schůzkami a zakončen bude večeří, kterou v paláci Alhambra pořádá španělský král.

Granada (Španělsko) (zvláštní zpravodajka ČTK)

Hlavní stránka