lupa x
user

Fakulta aplikované informatiky zlínské univerzity připravila soutěž robotů

Fakulta aplikované informatiky zlínské univerzity připravila soutěž robotů

30.01.2024 , Aktualizováno 29.01.2024

Redakce

Fakulta aplikované informatiky zlínské Univerzity Tomáše Bati připravila soutěž robotů Robogames. Akce se koná šestým rokem, uskuteční se v úterý 30. ledna. Soutěžní týmy se mohou těšit na disciplíny jako například Robosumo, Sledování čáry či Robot uklízeč, sdělila mluvčí univerzity Petra Svěráková. Cílem akce je podporovat mezi mládeží zájem o robotiku a programování.

Fakulta aplikované informatiky zlínské univerzity připravila soutěž robotů

Foto: Shutterstock 

„Všechny disciplíny vyžadují autonomní roboty, dálkové řízení robotů člověkem není dovoleno. Cílem Robogames je dát žákům, studentům a jejich pedagogům motivaci pro další rozvoj jejich dovedností a poskytnout jim místo a čas pro setkání a výměnu zkušeností,“ uvedl organizátor soutěže Tomáš Dulík.

„Soutěže v Robosumo a sledování čáry jsou již celosvětově známé a pořádají se v nich mistrovství republiky i světa. Naše soutěž je zařazena také do soutěže Robo Lego liga, která se pravidelně koná na různých místech ČR,“ uvedl děkan fakulty Jiří Vojtěšek.

Soutěžící si přinesou vlastní roboty, které většinou sestavili ve svých kroužcích. Musí je naprogramovat a na soutěž připravit, aby obstáli v konkurenci dalších robotů. „Proto soutěži předchází důkladná příprava jednotlivých družstev. Nic se nesmí ponechat náhodě a robot musí fungovat přesně tak, jak ho studenti naprogramují. Příprava robota však není snadná záležitost a vyžaduje měsíce příprav a optimalizací,“ uvedla mluvčí. Do soutěže je zatím přihlášeno přes 50 účastníků, předpokládá se, že další se přihlásí do pondělí.

Zlín (ČTK)

Hlavní stránka