lupa x
user

Mucha dnes: Výstava spojující klasiku a současnost

Mucha dnes: Výstava spojující klasiku a současnost

01.08.2024

Redakce

Výstava Mucha dnes nabídne zájemcům o výtvarné umění unikátní pohled na dílo jednoho z nejvýznamnějších českých umělců všech dob, Alfonse Muchy. V rámci výstavy bude v nových souvislostech představen vynikající soubor plakátů, panó, kalendárií a vzorníků Alfonse Muchy z Regionálního muzea v Chrudimi. Historickou hodnotu chrudimské sbírky zvyšuje skutečnost, že její jádro zakoupilo kuratorium muzea prozíravě již na konci 19. století, přímo v době, kdy Mucha získával celosvětovou slávu. Soubor děl poskytuje komplexní pohled na Muchovu tvorbu i jeho umělecký přínos.

Mucha dnes: Výstava spojující klasiku a současnost

Jedinečnou protiváhu k dekorativním pracím z Chrudimi tvoří na výstavě tři Muchova monumentální plátna, namalovaná po Slovanské epopeji ve třicátých letech 20. století. Návštěvníci budou moci obdivovat velkoformátové obrazy s historickými náměty – Jan Rokycana na koncilu basilejském (1933) z majetku města Rokycany a Poddání Nymburka L. P. 1421 Bohu a Pražanům z Vlastivědného muzea v Nymburce (1935). Třetím dílem je se slovanskou mytologií spojená Alegorie bohatství (1937) z Oblastního muzea a galerie v Mostě. Tato plátna dosud nebyla společně vystavena a pro širší veřejnost budou jistě objevem.

Muchovu aktuálnost pak potvrdí díla od desítky současných českých autorů, kteří se ze svých pozic a hledisek zabývají obdobnými tématy a otázkami (např. figurální malba, ornament, růst…), jež vzrušovaly i Alfonse Muchu. Tomáš Císařovský u příležitosti konání výstavy vytvořil nový obraz znázorňující pomyslné setkání Alfonse Muchy s Paulem Gauguinem v přístavu v Marseille. Jedná se o autorovu vizi shledání dvou umělců, kteří si byli začátkem 90. let 19. století blízcí. Mezi vystavujícími umělci jsou Karíma Al-Mukhtarová, Veronika Holcová, Martin Krajc, Jakub Matuška aka Masker, Pasta Oner, Jiří Petrbok, Petr Písařík a Jan Šerých. Výstava přináší paralely a konfrontace mezi Muchou a dnešními autory.

Alfons Mucha: Mistr secese

Alfons Mucha (24. července 1860, Ivančice – 14. července 1939, Praha) byl český malíř, grafik a designér, jehož dílo je neodmyslitelně spjato se secesním stylem. Světovou proslulost mu v Paříži koncem 19. století přinesly především plakáty pro divadelní představení herečky Sarah Bernhardtové. Charakteristickým je jeho dekorativní styl, často spojený s motivy krásných žen a květin. V českém prostředí je široké veřejnosti znám především jako autor cyklu Slovanská epopej.

„Předpokládáme, že jak pro širokou veřejnost, tak pro odborníky bude objevem první společné vystavení tří monumentálních obrazů, které sedmdesátník Alfons Mucha namaloval s obdivuhodnou energií v letech 1933–1937 na objednávku mimopražských peněžních ústavů. Náš velký dík patří radnici v Rokycanech a muzeím v Nymburce a Mostě, jež zapůjčily Muchova velkoformátová díla do Gočárovy galerie a poskytly tak jedinečnou příležitost k jejich vzájemnému srovnání. Během přípravy výstavy se podařilo prozkoumat archivní zdroje a další dobové materiály, osvětlující tuto dosud málo probádanou oblast Muchovy tvorby. Výsledky pátrání a dokonalou fotodokumentaci Michala Kudláčka přinese výstavní katalog, jenž zahrne i nové poznatky k velkému alegorickému obrazu Píseň (1934) z pražského Hlaholu.“ prozrazuje k výstavě její kurátorka Lenka Bydžovská.

Společné cíle výstavy definuje podrobněji kurátor Karel Srp: „Naším cílem bylo zdůraznit dvě polarity Muchovy tvorby – plakáty ze vzácné sbírky chrudimského muzea a monumentální plátna z Rokycan, Nymburka a Mostu – a ověřit jejich aktuálnost a sdělnost střetnutím s díly současných autorů, kteří se z vlastních dnešních pozic novým způsobem dotýkají podobných témat a otázek jako před sto lety Mucha, aniž by na něj přímo navazovali. Propojit tyto nezávislé paralely se podařilo díky vynikající instalaci, kterou navrhli architekti Michal Šiška a Matěj Petránek. Zvláštní bonus pak představuje nový rozměrný obraz Tomáše Císařovského s námětem setkání Alfonse Muchy s Paulem Gauguinem, jehož vznik významně urychlila a upřesnila právě pardubická výstava.

„Gočárova galerie se nachází v inspirativním prostředí, sídlí v hlavní zrekonstruované historické budově areálu Automatických mlýnů v Pardubicích. Výstava Mucha dnes je mimořádnou příležitostí pro milovníky umění i širokou veřejnost, aby se seznámili s historickým a současným významem Muchova díla. Nenechte si ujít tuto výjimečnou výstavu, která spojuje minulost s přítomností. Těšíme se na vaši návštěvu!“ vzkazuje ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká.

Záštitu nad výstavou převzal pan Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje. „Pro Pardubický kraj je významnou skutečností, že tuto mimořádnou výstavu umožnila spolupráce dvou krajem zřizovaných kulturních institucí – Gočárovy galerie a Regionálního muzea v Chrudimi, které muchovskou sbírku vlastní. Vzhledem k letošní výměně oken na budově chrudimského muzea by vzácná expozice musela být na čas uzavřena do depozitáře. Takto se stala inspirací pro další pohled na Alfonse Muchu a témata, která rezonují i v současném světě,“ říká náměstek Línek a upozorňuje také na omezený termín výstavy: „Vzhledem k velké citlivosti na světlo originálních Documents décoratifs je doba možného vystavování omezená na dva měsíce, proto zveme všechny zájemce, aby této příležitosti využili. Díla, která v Gočárově galerii kurátoři shromáždili, už jen tak někdy pohromadě neuvidí.“

 

MUCHA DNES

Plakáty / monumentální obrazy / současné umění

Gočárova galerie v Automatických mlýnech

31. 7. – 29. 9. 2024

Slavnostní zahájení výstavy proběhne ve středu 31. 7. 2024 v 17 hodin.

 

Zdroj: Pardubický kraj 

Hlavní stránka