lupa x
user

Na cestách s Petrem Voldánem a Davidem Semerákem z Pardubic do celého světa. Tentokrát autostopem!

Na cestách s Petrem Voldánem a Davidem Semerákem z Pardubic do celého světa. Tentokrát autostopem!

29.08.2024 , Aktualizováno 28.08.2024

Redakce

Cestovat autostopem bývalo dost populární. Ale i dnes je dost fanoušků tohoto způsobu putování světem. I když jich možná přece jen vídáme méně než před léty. Jedním z nich je student antropologie Univerzity Pardubice David Semerák. Originální rozhlasové cestování nás zavede nejen do různých destinací.

Na cestách s Petrem Voldánem a Davidem Semerákem z Pardubic do celého světa. Tentokrát autostopem!

S nadšencem pro autostop si povíme i spoustu zajímavostí o povahách a mentalitě řidičů v zemích i mimo Evropu a dovíte se také podrobnosti o soutěžích v jízdě stopem. Včetně Mistrovství ČR – navíc uslyšíte, že se při něm soutěžící autostopaři zdaleka neomezují jen na cestování po republice. Budete asi překvapeni, že David Semerák se při domácím mistrovství podíval i do Rumunska nebo Turecka.

S tabulkou nebo bez

Na Davida Semeráka jsem si pochopitelně také připravil pár předmětů do cestovatelského kufříku. Mezi nimi i tabulku, kterou vídáme na krajnicích silnic nebo třeba u čerpacích stanic.

V ruce ji drží právě zájemci o svezení autostopem – ta moje hlásala zájem o cestu do Pardubic. Ale jak mi potvrdil zkušený David Semerák, podobné tabulky už nejsou podmínkou.

Kde stopovat a kde ne

Pochopitelně mne zajímalo na tomto přece jen neobvyklém cestování i to, kde je nejlepší na sebe řidiče upozornit – výjezdy z měst, benzinové pumpy ap. A nešlo se nezeptat i na místa, kde můj host pořadu “Na cestách” stopovat neradí. Ať už kvůli špatné viditelnosti nebo nebezpečnosti místa.

I na takové otázky má mladý, leč už hodně zkušený cestovatel David Semerák kvalifikovanou odpověď.

Stopem na sever Evropy i do Itálie

Jak uslyšíte na rozhlasových vlnách, autostopem se zkušený cestovatel dostane prakticky kamkoli. Student Univerzity Pardubice se už tímto způsobem podíval do Rumunska i Turecka – tam paradoxně při republikovém mistrovství v autostopu v roce 2022, stopoval i Norsku, Finsku nebo zemích u Baltu.

Někdy se plány i během cest mění a tak se od Davida Semeráka dovíte, jak se místo do Řecka nakonec dostal na Ukrajinu.

Kde ve světě řidiči svezou a kde neradi

Kdo z vás by si snad chtěl cestování autostopem vyzkoušet, tomu s Davidem Semerákem i poradíme, co cestovatele v některých zemích může čekat. Třeba ve Španělsku prý řidiči zastavují málo, v Portugalsku svezou spíš vás jako cizince než místní stopaře.

Rájem je pro ně podle našeho milovníka autostopu Francie, když zkušenosti z Belgie má David Semerák extrémně špatné. Při cestování Evropou obecně vám budou řidiči nakloněni nejvíc na venkově nebo na horách.

Bezpečnost cestování stopem i sny autostopaře

Je toho hodně, co jsme kolem poněkud netradičního cestování světem i u nás doma s Davidem Semerákem probrali.

A tak uslyšíte, jak se dívá na bezpečnost takových cest, jestli je výhoda smíšené cestovatelské dvojice na svezení větší, kdy David s cestováním vlastně začal, kde chtějí za stopování i zaplatit i jaký je jeho “autostopařský” sen. Byť dosud pokaždé nejel jen tradičně autem.

Zdroj: Český rozhlas Hradec Králové

Hlavní stránka