lupa x
user

Brněnská přehrada nabízí dobrou vodu ke koupání

Brněnská přehrada nabízí dobrou vodu ke koupání

09.08.2024

Redakce

I začátkem srpna je voda ve všech pěti přírodních koupalištích brněnské přehrady v pořádku a vhodná ke koupání. Vyplynulo to z analýzy pondělních odběrů vody, které ohodnotily kvalitu vody v nádrži dvojkou z pětibodové stupnice. Dobrou kvalitu vody po celou koupací sezónu pomáhá již patnáctým rokem udržovat provoz míchacích věží a ošetřování přitékající vody do nádrže.

Brněnská přehrada nabízí dobrou vodu ke koupání

Foto: Shutterstock

Výsledky rozborů dokazují, že hodnoty sinic a chlorofylu jsou nízké a voda je tak stále vhodná ke koupání pouze se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. „Podle výsledků posledních čtyř rozborů vody Krajské hygienické stanice se počty nalezených buněk sinic snižují či stagnují, a to na velice nízkých hodnotách. Kvalita vody dosahuje v kontextu s velmi teplým počasím vynikající úrovně,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Voda v nádrži je stále velice teplá a dosahuje okolo 24 °C, což je při srovnání s loňským rokem o 3 °C více. Také průhlednost vody je stále velice dobrá. Nejlepší je na Sokolském koupališti (1,7 m) a nejnižší na Osadě a Rakovci (1,5 m).

Vlastní monitoring státního podniku Povodí Moravy zahrnuje sledování teplot celého vodního sloupce v několika místech na jezeře. Hodnoty teplot jasně ukazují, že promíchávání vodního sloupce míchacími věžemi je velice účinné. „U hladiny jsou naměřeny teploty 24 °C a u dna 22 °C. Rozdíl dvou stupňů se nevyskytuje na žádné jiné naši nádrži a odráží tak výbornou činnost míchacích věží,“ doplňuje Gargulák. Míchací systém, který vodu promíchává a dostává ke dnu více kyslíku, zhoršuje sinicím podmínky pro přežití. Na konci loňské koupací sezóny byl systém intenzifikován a v současnosti je provozováno celkem 21 míchacích věží.

Druhým zásadním opatřením proti rozvoji sinic je ošetření vody na přítoku do nádrže. To zajišťuje snížení vnosu rozpustného fosforu, který je základní živinou pro sinice, do nádrže pomocí síranu železitého. „Vodní nádrž je ale živým organismem, který se vyvíjí v závislosti na teplotě vody, velikostí přítoků i procesech, které se odehrávají v nádrži. Rozvoji sinic v období sucha, horka a při znečištění přitékající vody nelze zabránit. Přesto se Povodí Moravy daří svými dílčími opatřeními dosáhnout vyšší kvality vod,“ dodává Gargulák.

Vzhledem k tomu, že kvalita vody v Brněnské údolní nádrži je závislá na kvalitě vody, která přitéká z povodí, na aktuálních klimatických podmínkách, kdy horné letní dny podporují masivní nárůst biomasy v nádrži a slunečním záření, které má také vliv na rozmnožování sinic ve vodním prostředí, je výsledek prováděných opatření vynikající a voda v nádrži je stále vhodná k rekreačnímu využití ze strany široké veřejnosti.

V projektu „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“ již patnáctým rokem pokračují Město Brno, Jihomoravský kraj a Povodí Moravy. Na každý rok projektu je vyčleněno přibližně 16 mil. Kč, které hradí rovným dílem město Brno a Jihomoravský kraj. Povodí Moravy na svoje náklady provádí monitoring a celý projekt organizačně a provozně zajišťuje.

Zdroj: Povodí Moravy

Hlavní stránka