lupa x
user

Na Android v Česku nejvíc útočily reklamní programy a trojské koně

Na Android v Česku nejvíc útočily reklamní programy a trojské koně

26.02.2024 , Aktualizováno 23.02.2024

Redakce

Na uživatele nejrozšířenější mobilní platformy Android v Česku v lednu nejvíce útočily škodlivé programy s nevyžádanou reklamou a trojské koně. Nejčastěji detekovaným škodlivým kódem byl adware Andreed, který stál téměř za 15 procenty útoků. Doplnily ho trojské koně rodin Hiddad a Triada s podílem osm a pět procent.Uvedla to dnes antivirová firma Eset v tiskové zprávě.

Na Android v Česku nejvíc útočily reklamní programy a trojské koně

Foto: Shutterstock

Škodlivé programy se šířily prostřednictvím falešných verzí oblíbených volnočasových aplikací. V lednu se mezi takovými aplikacemi objevila nejen populární hra, ale také fitness služba nebo aplikace určená ke čtení z dlaně.

Andreed je škodlivý kód, který zobrazuje především nevyžádanou agresivní reklamu, kliknutím na inzerovaný obsah se uživatel může dostat na daleko nebezpečnější webové stránky obsahující malware nebo podvodná sdělení.

„Adware Andreed se v lednu objevoval nejvíce ve falešné verzi populární hry My City: Star Horse Stable. Uživatelé na něj narazí nejčastěji v neoficiálním obchodě třetí strany. Doporučoval bych jim tak stahovat hry i aplikace pouze z Google Play, a pokud mají děti, rozhodně je také poučit o nástrahách a rizicích stahování mimo oficiální obchody. Právě populární hry zdarma nebo za jiných výhodných podmínek mohou být velkým lákadlem i pro nejmenší uživatele,“ uvedl vedoucí analytického týmu Esetu v Praze Martin Jirkal.

Také trojské koně Hiddad a Triada se šířily především mimo oficiální distribuční místa a obchody. Ukrývaly se v různých volnočasových aplikacích, které se velmi často mění. Reagují tak nejen na bezpečnostní opatření, ale také na uživatele a trendy.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka