lupa x
user

Na Slovensku loni pokračoval pokles prodeje tištěných vydání novin

Na Slovensku loni pokračoval pokles prodeje tištěných vydání novin

20.03.2024

Redakce

Tištěná vydání pěti sledovaných celostátních deníků na Slovensku i nejprodávanějšího týdeníku loni zaznamenala další pokles prodeje, zájem o papírovou verzi některých titulů klesl meziročně až dvouciferným tempem. Vyplývá to z údajů sdružení nazvaného Kancelář pro ověřování nákladů tisku - ABC SR. Prodej tisku v zemi za uplynulých deset let výrazně klesl, vydavatelé už delší dobu nabízejí elektronická vydání novin.

Na Slovensku loni pokračoval pokles prodeje tištěných vydání novin

Foto: Shutterstock 

Nejsilnější pozici na trhu prodeje deníků si udržel bulvární list Nový čas, kterému ale průměrný prodej loni klesl meziročně téměř o 14 procent na 35.420 výtisků denně. Vydavatele tohoto listu loni koupil vydavatelský dům News and Media Holding (NMH), který patří finanční skupině Penta Investments.

NMH vydává také dřívějšího konkurenta Nového času, list Plus jeden deň. Ten zůstal v žebříčku prodeje tištěného vydání na druhém místě. Prodaný náklad mu loni klesl proti předchozímu roku o desetinu na průměrných zhruba 24.500 výtisků za den.

Dvoucifernému propadu prodeje se nevyhnul ani deník Pravda. Klesl také prodaný náklad listům Sme a Hospodárske noviny.

Zájem o papírové vydání novin na Slovensku, které má 5,4 milionu obyvatel, klesá dlouhodobě. Například ještě v roce 2013 Nový čas prodával v průměru téměř 110.000 výtisků denně.

Jedničkou na slovenském trhu týdeníků loni zůstal časopis Plus 7 dní s průměrným prodejem přes 60.800 výtisků denně. I tomuto časopisu vydavatele NMH se nevyhnul dvouciferný propad prodaného nákladu.

Všechny větší vydavatelské domy na Slovensku nabízejí také elektronické předplatné. Například vydavatel listu Sme loni v září prodal přes 56.400 elektronických verzí tohoto deníku. Na elektronické předplatné vsadil také list Denník N, který v dřívějším průzkumu ohledně čtenosti celostátních deníků skončil na posledním místě ze sedmi celostátních deníků. Mezi ně kromě zmíněných listů patří také deník Šport.

Bratislava (ČTK)

Hlavní stránka