lupa x
user

Šéf NÚKIB: Rizikem rychlé digitalizace je málo odborníků na kyberbezpečnost

Šéf NÚKIB: Rizikem rychlé digitalizace je málo odborníků na kyberbezpečnost

01.10.2021

Redakce

Šéf NÚKIB: Rizikem rychlé digitalizace je málo odborníků na kyberbezpečnost

Jedním z rizik rychlé digitalizace je nedostatek odborníků na kybernetickou bezpečnost. Podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karla Řehky musí stát situaci výrazně zlepšit. Na nedostatek odborníků se chce proto příští rok zaměřit. Řekl to na tiskové konferenci ke konci evropského finále kybernetické soutěže, která se tento týden konala v Praze.

Soutěže European Cyber Security Challenge (ECSC) se účastnily týmy středoškolských a vysokoškolských studentů ze zemí Evropské unie a Kanady. Soupeřily v tzv. etickém hackingu, tedy v oblasti, která se zaměřuje na testy zajištění bezpečnosti informačních systémů. Mladí lidé mezi 15 a 25 lety poměřili své síly třeba v kryptografii, reverzním inženýrství nebo forenzní analýze. Cílem soutěže, jejíž finále se každý rok koná v jiné zemi, je vyhledávat mladé talenty proi kybernetickou bezpečnost a zvyšovat povědomí o významu kybernetické bezpečnosti ve veřejném prostoru.

Podle prezidenta české pobočky neziskové organizace AFCEA Tomáše Müllera nelze sehnat odborníky na bezpečnost IT přeškolením ze dne na den. Za cestu označil právě systematickou práci s mládeží.

Řehka soutěž ECSC označil za úžasnou iniciativu, která státu pomáhá řešit současné problémy s nedostatkem odborníků. Poukázal na to, že společnost se dramaticky rychle digitalizuje, což je podle něj dobře, přináší to ale rizika. Za zásadní problém považuje právě nedostatek lidí, kteří bezpečnosti kyberprostoru rozumějí. „Na bezpečném kyberprostoru jsme závislí,“ poznamenal.

Řekl, že zajištění kyberodborníků je jednou z oblastí, kde stát musí přidat. V čele NÚKIB se chce na tuto problematiku zaměřit příští rok. Řešení podle něj vyžaduje širší strategii, která se bude zabývat systémem náboru, výcvikem, hodnocením, ale i platovými podmínkami. Připustil, že stát má problém opravdové odborníky zaplatit. Dalším problémem je požadavek na bezpečnostní prověrku. „To není pro každého jednoduchá věc,“ poznamenal. Stát proto podle něj musí být připraven uchazeče o tuto práci odměnit. Poznamenal, že například NÚKIB se snaží své pracovníky motivovat možností dalšího rozvoje nebo nabídkou zajímavé práce. Nedostatek odborníků podle něj není jen český problém, potýká se s ním řada zemí.

 

Praha 1. října (ČTK)

Hlavní stránka