lupa x
user

V Moskvě doručuje poštu samořízený robot, který vyvinula společnost Yandex.

V Moskvě doručuje poštu samořízený robot, který vyvinula společnost Yandex.

25.10.2021

Redakce

V Moskvě doručuje poštu samořízený robot, který vyvinula společnost Yandex.

Ruská technologická společnost Yandex se pro účely doručování zásilek spojila s ruskou státní poštou. Samořízený robot Yandexu začal dodávat balíky v některých moskevských čtvrtích, informovala dnes agentura Reuters.

Yandex provozuje řadu služeb, od internetového vyhledávače po alternativní taxislužbu. Firma už využívá roboty pro dovoz potravin v Rusku a v některých amerických univerzitních kampusech ve spolupráci s firmou GrubHub. Spojení s poštovní společností ale může výrazně posílit její působnost.

Nyní bude 36 robotů obdélníkového tvaru o velikosti kufru v rámci pilotního projektu doručovat zásilky z 27 pošt v několika čtvrtích ruského hlavního města. Příjemci zásilek si budou moci doručení robotem vybrat pomocí aplikace. Uživatelé budou moci sledovat pohyb černobílých robotů na šesti kolech po městě a ke své zásilce se dostanou pomocí jedinečného ověřovacího kódu.

Ruská pošta má po celé zemi více než 38.000 poboček. Ročně odbaví přes 108 milionů zásilek.

Rusko je podle rozlohy největším státem světa. Použití robotů či bezpilotních strojů by mohlo být nákladově efektivní pro nabídku služeb v odlehlých nebo řídce osídlených oblastech. Státní pošta už v minulosti experimentovala s doručováním pomocí dronů, včetně pokusu v roce 2018, který skončil havárií už při slavnostním zahájení.

Britská pošta Royal Mail používá bezpilotní stroje k doručování na ostrov u Skotska. Použití dronů podle agentury Bloomberg testuje i japonská poštovní společnosti Japan Post Holdings, která očekává, že začne s jejich pomocí doručovat poštu a balíky v roce 2023.

 

Moskva 25. října (ČTK)

Hlavní stránka