lupa x
user

Facebook v Nikaragui zrušil tisícovku účtů kvůli šíření dezinformací vládou.

Facebook v Nikaragui zrušil tisícovku účtů kvůli šíření dezinformací vládou.

02.11.2021

Redakce

Facebook v Nikaragui zrušil tisícovku účtů kvůli šíření dezinformací vládou.

Internetová společnost Meta, která provozuje mimo jiné sociální síť Facebook, nechala v Nikaragui zrušit zhruba tisícovku účtů, které podle ní provozovala tamní vláda jako součást dezinformační kampaně namířené proti opozici. Podle ní za účty stály úřady a strana současné hlavy státu Daniela Ortegy a provozovaly je jako klasickou trollí farmu, jejímž cílem bylo manipulovat veřejným míněním v Ortegův prospěch. Napsala o tom agentura AP.

Společnost Meta uvedla, že síť dezinformačních účtů začala fungovat po sérii masových protivládní protestů v roce 2018. Jejich obsah útočil na opozici a snažil se vládu představit v lichotivém světle. Společnost Meta uvedla, že účty obsluhovali zejména zaměstnanci pošty, ale také dalších vládních úřadů, například nejvyššího soudu a správy sociálního zabezpečení. V říjnu Meta zrušila celkem 937 účtů, 140 stránek a 24 skupin na facebooku a 363 instagramových profilů.

„Byla to kampaň napříč platformami… Šlo o komplexní síť na facebooku, tiktoku, instagramu, twitteru, youtubu, blogspotu a telegramu a na propojených internetových stránkách. Zveřejňovali pozitivní obsah o vládě a negativní komentáře o opozici a stovky falešných účtů používali k tomu, aby tyto příspěvky šířili,“ uvedla společnost Meta v prohlášení.

Při protivládních demonstracích před třemi lety podle mezinárodních organizací zemřelo nejméně 325 lidí. Od té doby zemi opustilo na 140.000 lidí nespokojených režimem. Ortega demonstrace označil za pokus o státní převrat.

Od té doby Ortega, který zemi vládl už v koncem 80. let, výrazně posílil svou moc a uchází se o čtvrtý prezidentský mandát. Jako kandidátku na viceprezidentku si opět vybral svou manželku Rosarii Murillovou. Hlasování se uskuteční o víkendu a Ortegovu pozici pravděpodobně nijak neohrozí. Od května totiž nikaragujské úřady zadržely sedm opozičních představitelů, kteří se chystali kandidovat proti němu, a tak Ortega v podstatě nemá konkurenci. Podle USA a ochránců lidských práv tím volby ztratily jakoukoli důvěryhodnost.

 

 

 

Managua 2. listopadu (ČTK)

Hlavní stránka