lupa x
user

Španělská agentura EFE zvažuje, že opustí Kubu kvůli odebraným akreditacím

Španělská agentura EFE zvažuje, že opustí Kubu kvůli odebraným akreditacím

13.01.2022

Redakce

Španělská agentura EFE zvažuje, že opustí Kubu kvůli odebraným akreditacím

Hlavní španělská tisková agentura EFE, která patří k nejvýznamnějším zdrojům informací v Latinské Americe, zvažuje, že opustí Kubu. Uvedla to dnes šéfka agentury Gabriela Caňasová. Agentura si stěžuje, že jí kubánské úřady odebraly většinu novinářských akreditací, což bude mít značný dopad na kvalitu zpravodajství, napsala agentura Reuters. Kuba na oznámení agentury nereagovala.

Podle Caňasové se úřady snaží agenturu z ostrova vystrnadit. „Pouze s dvěma novináři nemůžeme v současnosti udržet standardy kvality, které EFE v této zemi dodržovala,“ uvedla Caňasová. Dodala, že v polovině loňského roku bylo na Kubě akreditováno sedm spolupracovníků EFE, v současnosti mají povolení pracovat na ostrově jen jeden redaktor a jeden fotograf či kameraman.

„Zvažujeme pokračování naší přítomnosti na ostrově,“ řekla Caňasová. Pokud se situace nezlepší, agentura bude podle ní zřejmě nucena svou redakci v Havaně uzavřít.

Před plánovanými protivládními protesty v listopadu odebraly kubánské úřady akreditace celé redakci agentury EFE. Dvě akreditace pak vláda vrátila, aniž by předchozí odebrání odůvodnila. Státní média ale tvrdí, že EFE je ve zpravodajství z Kuby zaujatá.

Agentura EFE je jedno z mála nezávislých médií, která na karibském ostrově působí. Drtivá většina kubánského tisku je pod kontrolou vlády a komunistické strany, která udržuje na ostrově monopol moci. V posledních letech na Kubě vznikla opoziční média, a to hlavně na internetu.

 

 

Havana/Madrid 12. ledna (ČTK)

Hlavní stránka