lupa x
user

Novým šéfredaktorem iRozhlasu bude dosavadní šéf domácí redakce ČRo Samek

Novým šéfredaktorem iRozhlasu bude dosavadní šéf domácí redakce ČRo Samek

25.01.2022

Redakce

Novým šéfredaktorem iRozhlasu bude dosavadní šéf domácí redakce ČRo Samek

Novým šéfredaktorem zpravodajského serveru iRozhlas.cz bude od března dosavadní vedoucí domácí redakce zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo) Martin Samek. Ve vedení domácí redakce ho vystřídá David Macháček, který v ČRo vedl tým ekonomických redaktorů. Nový post zahraničního zpravodaje ve Francii obsadí Martin Balucha a investigativní redakci Českého rozhlasu posílí Jakub Mikel. ČRo to dnes oznámil v tiskové zprávě.

„Věřím, že kolegové, kteří jsou všichni špičkoví novináři, se svých nových postů ujmou zodpovědně a jejich profesionální přístup bude přínosem pro Český rozhlas. Web iRozhlas.cz bude i nadále důležitou součástí našeho zpravodajského servisu. Pokračujeme rovněž v posilování sítě zahraničních zpravodajů, kteří jsou velkou devízou ČRo jako média veřejné služby, a také investigativy, jež v Českém rozhlase hrála vždy významnou roli,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Samek se podílel na vzniku projektu iRozhlas.cz, kde následně působil také jako vedoucí editor. Před nástupem do Českého rozhlasu pracoval jako šéfeditor zpravodajského webu Lidovky.cz. Samek nahradí dosavadního šéfredaktora Radka Kedroně, který stál u vzniku zpravodajského webu ČRo v jeho nové podobě, a nedávno oznámil přechod na post zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv.

Macháček byl dlouholetým redaktorem pořadu Reportéři ČT. V Českém rozhlase působí přes dva roky. Pracoval nejprve jako editor domácí redakce a poté vedl tým ekonomických redaktorů.

Z důvodu blížících se prezidentských voleb a také olympijských her v Paříži 2024 zřizuje Český rozhlas novou pozici zpravodaje ve Francii. Stane se jím Martin Balucha, který začínal v Českém rozhlase v domácí redakci, poté se přesunul do zahraniční redakce, přičemž profesně se zaměřuje především na frankofonní oblasti, tedy Francii a Belgii.

Investigativní redakci Českého rozhlasu pak posílí politický redaktor Hospodářských novin Jakub Mikel.

Český rozhlas zaměstnává okolo 1400 lidí, z toho asi 320 ve zpravodajství. Nedávno se část zaměstnanců postavila proti záměru Zavorala jmenovat šéfredaktorkou zpravodajství Jitku Obzinovou. Důvodem mělo být ovlivňování zpráv na Primě. Řízením zpravodajství Českého rozhlasu je tak od ledna dočasně pověřený Ondřej Suchan. Nahradil Jana Pokorného.

 

Praha 25. ledna (ČTK)

Hlavní stránka