lupa x
user

Nová mobilní aplikace Národního muzea návštěvníky zavede na zvolené místo

Nová mobilní aplikace Národního muzea návštěvníky zavede na zvolené místo

31.03.2022

Redakce

Nová mobilní aplikace Národního muzea návštěvníky zavede na zvolené místo

Národní muzeum spustilo novou aplikaci pro mobilní zařízení, která dokáže návštěvníky navigovat na zvolené místo či k vybranému exponátu. Aplikace také umožní pohodlný nákup vstupenek a obohatí prohlídku o další informace a zajímavosti, které do ní přidávají odborníci NM. Pokud návštěvník mobilní telefon namíří na více než 22 metrů dlouhou kostru plejtváka myšoka, která je zavěšená u stropu muzea, aplikace ji obalí svaly a kůží a zobrazí ho ve skutečné podobě. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel NM Michal Lukeš.

„Slíbili jsme veřejnosti, že po stavební rekonstrukci Národního muzea budeme pokračovat v rekonstrukci digitální, komunikovat s návštěvníky za pomoci nejmodernějších technologií, rozšiřovat zážitky z návštěvy expozic a zlepšovat orientaci po našich budovách. Dnes spouštěná aplikace je významným krokem k plnění tohoto slibu,“ uvedl Lukeš. „Stažená aplikace s názvem Národní muzeum v kapse je nástroj, který provede návštěvníka od koupi vstupenky do momentu, kdy z muzea odejde,“ dodal.

Mobilní aplikace, kterou vyvinula česká technologická firma Futured, vznikala 24 měsíců a dokáže návštěvníka provést celým muzejním komplexem a nasměrovat ho na jakékoliv místo, ať už jde o konkrétní expozici, kavárnu, obchod, šatny či toalety.

„Jedná se o rozsáhlý navigační systém, Celkem je po muzejním komplexu rozmístěno přes tisíc takzvaných Bluetooth Low Energy Beaconů, díky nimž je aplikace schopná přesně rozpoznat, na jakém místě se návštěvník nachází a podle toho je schopná mu v mobilní aplikace zobrazit informaci,“ řekl Martin Souček, ředitel odboru digitalizace a informačních systémů NM.

Dohromady aplikace obsahuje více než osm hodin mluveného slova v českém i anglickém jazyce. Návštěvník si také může doma s předstihem sám naplánovat jednu z šesti tras nebo si sestavit vlastní tak, aby nejvíce odpovídala jeho zájmům a časovým možnostem. „Budeme přidávat postupně další videa a multimediální prvky, aby návštěva muzea byla co nejpestřejší a přinesla více informací, než lze vidět přímo na místě,“ podotkl ředitel Lukeš.

Rozšířená realita, která dává možnost exponáty vidět a zažít v reálném prostředí, je v poslední době oblíbená. Plejtvák myšok v rozšířené realitě v NM funguje díky tzv. technologii SLAM (Simultaneous Localization and Mapping). Inspirací byly pro NM mobilní aplikace institucí jako Rijskmuseum v Nizozemsku, Art Institute of Chicago nebo MoMa v New Yorku.

Další tematické trasy plánují v následujících měsících i v ostatních budovách NM. Chybět nebudou nové 3D modely i nové modely rozšířené reality v dalších expozicích. Zachovány zůstávají virtuální prohlídky vzniklé v době protipandemických opatření.

 

Praha (ČTK)

Hlavní stránka