lupa x
user

Pandemie koronaviru zvýšila zájem o produkty elektrotechnického průmyslu

Pandemie koronaviru zvýšila zájem o produkty elektrotechnického průmyslu

18.05.2022

Redakce

Pandemie koronaviru a s ní spojená omezení pro setkávání lidí zvýšila zájem napříč obory o automatizaci a digitalizaci provozu, což zvýšilo poptávku po produktech elektrotechnického průmyslu. Řada firem, které se k digitalizaci stavěly opatrně, se k ní v důsledku omezení při pandemii odhodlala. ČTK to na veletrhu Amper v Brně řekl ředitel Elektrotechnické asociace (ELA) Jan Prokš.

Pandemie koronaviru zvýšila zájem o produkty elektrotechnického průmyslu

„To, o čem se již delší dobu mluvilo na fórech a seminářích, se v poslední době přesunulo do praxe. Nutnost dotlačila řadu firem k tomu, aby různá chytrá řešení začaly využívat nebo rozšiřovat,“ řekl Prokš.

Zájem o automatizaci ale podle něj nezvýšila pouze omezení týkající se setkávání lidí na pracovišti, ale také dlouhodobý nedostatek pracovní síly, se kterým se odvětví potýká. „Díky digitalizaci je možné například provádět servis na dálku, aniž by kvalifikovaný zaměstnanec musel cestovat do vzdálených destinací přímo ke klientovi, což znamená nejen úsporu pracovní síly, ale také nákladů,“ dodal ředitel ELA.

Současně s rostoucí poptávkou se ale musel elektrotechnický průmysl potýkat s nedostatkem některých surovin a přetrvávajícím nedostatkem pracovních sil. „Pro nekvalifikované pracovníky v našem oboru není tolik pozic, potřebujeme zejména kvalifikované lidi s formálním vzděláním. Situace se ale v poslední době poněkud zlepšila,“ řekl Prokš.

Výrobci z elektrotechnického oboru musí řešit i rostoucí cenu vstupů, kterou lze na koncového zákazníka přenést pouze částečně. Zbylou část rostoucích nákladů kompenzují vlastními úsporami a také pokračující automatizací a digitalizací.

Veletrh Amper potrvá na brněnském výstavišti do pátku, ve třech pavilonech se představuje 570 vystavovatelů z 27 zemí.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka