lupa x
user

Konica Minolta se ohradila proti informacím o servisu pro tiskárny Cermatu

Konica Minolta se ohradila proti informacím o servisu pro tiskárny Cermatu

25.05.2022

Redakce

Praha (ČTK) — Společnost Konica Minolta, která pro Cermat zajišťuje tisk maturitních a přijímacích testů, se dnes ohradila proti informacím, že ji Cermat platí za údržbu čtyř tiskáren. Podle obchodního ředitele společnosti Pavla Štěpána zahrnuje tiskové zařízení i dvě velké počítačem řízení produkční linky a jeho provoz je velmi sofistikovaný. Společnost to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Za provoz a údržbu systému si podle Štěpána vyúčtovala od roku 2019 zhruba 65 milionů korun.

Konica Minolta se ohradila proti informacím o servisu pro tiskárny Cermatu

Server iDNES.cz v pondělí uvedl, že ministerstvo poslalo do Cermatu auditory, kteří mají zjistit, proč organizace platí desítky milionů ze servis tiskáren pro maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Server napsal, že auditoři se budou zajímat hlavně o zakázku zahrnující servis pro čtyři tiskárny, které Cermat pořídil od společnosti Konica Minolta Business Solutions před čtyřmi roky. Jedna tiskárna stála v roce 2018 přes jeden milion korun, uvedl server. Za servis za čtyři tiskárny podle něj zaplatil Cermat za čtyři roky 96 milionů korun. Za tisk testů zaplatil Cermat podle iDNES.cz od roku 2018 asi 132 milionů korun. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) dnes mimo jiné kvůli neefektivitě hospodaření Cermatu odvolal jeho ředitelku Michaelu Kleňhovou.

Podle společnosti Konica Minolta jsou ale tyto informace zavádějící. „Od roku 2019 zajistila Konica Minolta pro Cermat tisk a kompletaci víc než 33 milionů stran za 7,7 milionu korun,“ uvedl Štěpán. Cena za služby podle něj zahrnuje mimo jiné garanci oprav do čtyř hodin od nahlášení poruchy, pravidelnou aktualizaci softwaru a údržbu dvou specializovaných kompletovacích a balicích linek včetně čtyř produkčních tiskových zařízení. Automatizované balení přispívá podle Štěpána k omezení úniku informací a chybovosti způsobené lidských faktorem.

Provoz tiskového centra pro Cermat zajišťuje Konica Minolta od roku 2010. Smlouva společnosti končí 31. května. Od června bude mít firma s Cermatem uzavřený jen dodatek na provoz tiskáren a řídícího softwaru na další čtyři měsíce. „V praxi to bude znamenat, že ze strany Konica Minolta už nebude zajišťováno obálkování a kontrola výstupů,“ řekl Štěpán. „Místo digitalizace se vrátí ruční práce, kdy lidé povolaní ke vkládání testů do obálek uvidí znění testů i osobní data těch, kterým jsou testy určeny. O zvýšení chybovosti není pochyb,“ dodal.

Konica Minolta podle něj rovněž od roku 2020 opakovaně upozorňovala vedení Cermatu a ministerstva školství na potřebu zajistit pro 12 let staré zařízení celkovou výměnu. „Přesto dosud nebylo vypsáno žádné výběrové řízení, jež by umožnilo v příštím roce zpracovat a vytisknout zkušební dokumentaci pro státní maturity,“ řekl. K přechodu na digitální testování bez nutnosti tisku přitom nejsou dostupné žádné oficiální informace,“ dodal.

 

Hlavní stránka