lupa x
user

Průzkum: Třetina uživatelů internetových bazarů v ČR se setkala s podvodníky

Průzkum: Třetina uživatelů internetových bazarů v ČR se setkala s podvodníky

03.06.2022 , Aktualizováno 02.06.2022

Redakce

Třetina uživatelů internetových bazarů v Česku se setkala s podvodným jednáním. Pěti procentům vznikla škoda do 5000 korun, desetina přišla o méně než 1000 Kč. Zhruba pětina uživatelů podvod včas rozpoznala a škoda jim tak nevznikla. Vyplývá to z květnového průzkumu bezpečnostní firmy Eset mezi 1100 uživateli.

Průzkum: Třetina uživatelů internetových bazarů v ČR se setkala s podvodníky

Téměř polovina Čechů podle něj už někdy k prodeji zboží internetový bazar použila, 23 procent prodává přes internetové bazary často. Nejčastěji pak internetové bazary využívají lidé ve věkové kategorii 30 až 40 let.

„Internetové bazary jsou v poslední době stále populárnější a bylo proto jen otázkou času, kdy zde kybernetická kriminalita začne narůstat. Z pohledu bezpečnosti se nejedná o nic nového, techniky používané útočníky jsou známé. To, co je nové, je celkový rozsah těchto aktivit. A výsledky tohoto průzkumu jej bohužel potvrzují,“ uvedl mluvčí Esetu Ondřej Šafář. Nejvíce využívané jsou platformy Sbazar nebo Bazoš.

Podvodníci uživatele bazarů nejčastěji kontaktovali přes chatovací aplikaci Messenger (12 procent), e-mail (11 procent) či zprávou prostřednictvím aplikace WhatsApp (sedm procent). Zhruba pět procent obětí se na policii obrátilo do 24 hodin, naopak pětina poškozených ji nekontaktovala vůbec. Sedm procent se zkusilo nejprve s podvodníkem domluvit a pak teprve věc oznámilo na policii, vyplývá z průzkumu.

Policie upozorňuje v posledních dnech na novou vlnu inzertních podvodů. Častý scénář spočívá v tom, že podvodník přiměje prodávajícího skrze různé argumenty k tomu, aby vyplnil osobní údaje i informace z platební karty na podvodnou stránku, která vypadá legitimně.

„Tímto způsobem je pachatel schopen z účtu odcizit všechny finanční prostředky, protože mu oběť dobrovolně sdělí veškeré přístupy ke své platební kartě nebo do internetového bankovnictví, zároveň si může vzít na jméno poškozené osoby i předem schválený úvěr,“ uvedla vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR Zuzana Pidrmanová.

Bezpečnostní experti Esetu doporučují postupovat při prodeji na internetových bazarech maximálně opatrně a všímat si i takových detailů, jako je úroveň češtiny nebo naléhavého tónu v komunikaci. V případě, že se na prodejce obrátí kupující s požadavkem na platbu přes kurýrní službu, mohou si legitimitu odkazu ověřit i na stránkách dopravních společností, které před aktuálními podvody také aktivně varují.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka