lupa x
user

Firma vyvíjející protinádorové sloučeniny získala investici na další výzkum

Firma vyvíjející protinádorové sloučeniny získala investici na další výzkum

15.09.2022

Redakce

Firma CasInvent Pharma, kterou založila Masarykova univerzita kvůli dalšímu vývoji sloučenin s protinádorovými vlastnostmi, získala investici 1,3 milionu eur (přibližně 32 milionů korun). Peníze poskytly dva specializované fondy. Poslouží konkrétně na vývoj nových inhibitorů kasein kinázy 1 (CK1) s potenciálním využitím pro léčbu leukémií a nádorů. Univerzita o investici informovala v tiskové zprávě.

Firma vyvíjející protinádorové sloučeniny získala investici na další výzkum

Foto: Shutterstock 

Enzymy CK1 hrají důležitou roli v procesech, které souvisejí se vznikem některých závažných onemocnění. Inhibitory vyvíjené ve společností CasInvent Pharma jsou navrženy tak, aby cílily na jednotlivé izoformy CK1, a tím selektivně ničily leukemické buňky. Dosavadní výsledky také naznačují možnost využití inhibitorů u dalších obtížně léčitelných onemocnění.

„Jsme přesvědčeni, že díky podpoře našich investorů budeme schopni rychleji vyvinout naše sloučeniny do fáze klinického testování, a prokázat tak protinádorové účinky inhibice CK1 u pacientů. V tom případě bychom se stali atraktivními pro větší farmaceutické společnosti, kterým bychom mohli obohatit jejich portfolio novými sloučeninami potenciálně použitelnými i v synergické kombinaci s již používanými léčivy,“ uvedl ředitel CasInvent Pharma Vojtěch Helikar.

Firma vznikla v roce 2020 jako takzvaný spin-off, tedy oddělená společnost Masarykovy univerzity s podporou bio-inovačního centra i&i Prague.

Na nově oznámené investici se podílí KHAN Technology Transfer Fund I. Jde o kapitálový fond, který se zabývá investicemi do společností v časné fázi jejich vývoje, zejména v oblasti inovací v přírodních vědách. Peníze získala firma také od kapitálového fondu i&i Biotech Fund se sídlem v Lucembursku, který investuje do rostoucích evropských biotechnologických společností.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka